logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Шольц закликав Китай вплинути на росію для завершення війни в Україні

04-11-2022 21:281219

Шольц закликав Китай вплинути на росію для завершення війни в Україні
Фото: dw.com

Канцлер Німеччини Олаф Шольц  під час візиту в Пекін, закликав керівництво Китаю вплинути на Москву задля того, щоб та завершила війну проти України.

Він назвав Китай «великою країною», яка несе відповідальність за мир у всьому світі, додавши, що Пекін і Берлін погодилися, що російська риторика про ядерну зброю є неприйнятною. Про це повідомляє DW.

«Я сказав президенту (главі Китаю Сі Цзіньпіну. - Ред.), що для Китаю важливо використовувати свій вплив на росію. рф повинна негайно припинити атаки, від яких щодня страждає цивільне населення, і вивести свої війська з України», - заявив канцлер ФРН.

За його словами, росія, Китай і Захід домовилися поважати статут ООН, рф натомість порушує в Україні «такі принципи, як суверенітет і територіальна цілісність».

Шольц також закликав президент рф Володимира Путіна продовжувати виконувати зобов'язання за «зерновою угодою», наголосивши, що «голод не має використовуватися як зброя».

У свою чергу Сі Цзіньпін зазначив, що нинішня міжнародна ситуація є «складною і мінливою», додавши, що Китай і Німеччина повинні працювати разом як впливові країни і вносити свій внесок у мир і розвиток «в часи змін і хаосу».

Шольц відкинув критику свого візиту в Пекін

У війні РФ проти України офіційний Пекін дотримується нейтралітету, послідовно наголошуючи на необхідності дипломатичного розв'язання. Водночас від 24 лютого Китай поглибив дипломатичні та торгівельні зв'язки з Москвою, купуючи все більше російської нафти.

Попри критику візиту канцлера ФРН до Китаю, зокрема через загрозу збільшення залежності Німеччини від КНР, Шольц  заявив, що це «добре і правильно, що я сьогодні тут, в Пекіні». Напередодні візиту китайські дисиденти і Всесвітній уйгурський конгрес закликали до його скасування.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news