logo
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
04/12
2 ...

«Соса-Соla» «загубила» 500 балонів Львівського хімічного заводу?!

12-09-2019 11:276838

«Соса-Соla» «загубила» 500 балонів Львівського хімічного заводу?!
Фото: dhanyagas.business.site

Майже детективна історія розгортається у відносинах між двома потужними українськими підприємствами.

 

Свого часу Львівський хімічний завод надав в оренду іноземному підприємсту «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» 500 балонів для двоокису вуглецю. Як розповідають нам спеціалісти, такі балони використовують для насичення СО2 при продажу розливної кока-коли в постміксах у барах, ресторанах, торгових точках.

Оскільки «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» не мала достатньо своїх балонів, керівництво цього підприємства звернулося до хімзаводу з проханням надати такі балони в оренду. Кілька років тому було укладено відповідну угоду й балони надали орендарю. У договорі було зафіксовано заставну вартість балонів, яка існувала тоді на ринку України.

Оскільки строк оренди сплив і в хімзаводу виникла потреба в поверненні цих балонів, керівництво товариства скерувало вимогу орендарю повернути балони. Але на законну вимогу керівник іноземного підприємства повідомив, що всі балони, на жаль, утрачено.

Ми попросили генерального директора АТ «Львівський хімічний завод» Анатолія Бобришова прокоментувати, як так сталося, що ще у квітні 2019 року директор виробничого підприємства ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» В. Вишневський підтвердив своїм листом той факт, що «підприємство продовжує користуватися майном – балонами для двоокису вуглецю», а листом наприкінці серпня 2019-го надав зовсім іншу інформацію, а саме: «…разом із цим, ми вимушені повідомити, що за результатами проведеної інвентаризації обладнання Компанії на виробництві та на ринку, було встановлено, що всі балони для двоокису вуглецю, які належать Вашому підприємству, та були орендовані нами за Договором № 525 від 18 квітня 2016 р., на жаль, – втрачені. Із огляду на це, ми не маємо можливості повернути Вам орендовані балони в необхідній кількості та належному технічному стані згідно пп. 1.2. та 1.3. Договору № 525 від 18 квітня 2016 р. у зв’язку із закінченням його дії».

«Не може такого бути, щоби три роки всі балони були в наявності, а за останні чотири місяці – втрачені. Тим паче, їх використовують на всіх торгових точках, де продають на розлив кока-колу. Якби всі балони були дійсно втрачені, як нас повідомив директор підприємства, то, можливо, частину торгівлі кока-колою на розлив на всій території України було би припинено, оскільки це доволі велика кількість – 500 балонів. До речі, нам не пояснили, що означає «втрачені». Причому в негідний стан за 3-4 місяці 500 балонів не могли прийти, а якби їх украли, то були б відповідні заяви від підприємства в правоохоронні органи. На мій погляд, можливо, хтось вирішив привласнити ці балони, щоб не платити орендну плату і не повертати їх законному власнику», – зазначив генеральний директор АТ «Львівський хімічний завод» Анатолія Бобришов.

За його словами, за останні три роки ціна на такі балони на ринку України зросла більш ніж удвічі й тепер становить понад 2 млн грн за 500 балонів.

«Це нагадує дії, що найбільше, на мій погляд, підпадають під визначення «шахрайство». Скоріш за все, ніде ті балони не були «втрачені», ймовірно, їх усі так чи інакше використовує іноземне підприємство «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед», просто хтось із всесвітньо відомої фірми, яка повинна дорожити своєю репутацією, вирішив «кинути» акціонерне товариство «Львівський хімічний завод», яке належить 1200-м акціонерам, громадянам України», – підкреслив пан Бобришов.

Він також висловив здивування, що за фактом «втрати» керівництво «Кока-Коли» не звернулося в правоохоронні органи. Тому Львівський хімічний завод звернувся до поліції та прокуратури із заявою про вчинення кримінального правопорушення, ймовірно, посадовими особами ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством України.

Уся ця історія свідчить, що і в бізнесі можливі відносини, як на дикому ринку, коли виграє той, хто перший «кине» партнера. Але в цивілізованих країнах такі речі неприпустимі. Чиєсь бажання «заробити» на злодійських аферах, може вилитися у величезні репутаційні ризики, які призведуть до ще більших утрат.

Редакція Leopolis.news звернулася до менеджера із зовнішніх комунікацій ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» з проханнм прокоментувати цю ситуацію. «Інформація про вчинення кримінального правопорушення відповідальними особами ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед», наведена в заяві, не відповідає дійсності. ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» веде господарську діяльність добросовісно й виконує всі вимоги договорів із контрагентами вчасно та належним чином», – відповили нам.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news