logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Сергій Івах: Через бездіяльність виконавчих органів міськради громада може втратити стадіон «Торпедо»

12-09-2019 16:351599

Сергій Івах: Через бездіяльність виконавчих органів міськради громада може втратити стадіон «Торпедо»

Уже понад пів року блокується виконання ухвали Львівської міської ради про викуп стадіону «Торпедо». Про це на прес-конференції повідомив депутат ЛМР, секретар комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Сергій Івах.

Депутат зазначив, що більше двох років триває боротьба за збереження стадіону «Торпедо». Банк «Львів», який є власником стадіону, погодився продати спортивний об’єкт місту. У банку повідомили, що майно стадіону оцінено у 8 млн 250 тис. грн, його балансова вартість становить близько 9 млн грн, але банк готовий продати його за 7,5 млн грн і, таким чином, задекларувати свою готовність допомагати розвитку спорту в місті Львові.

 

«Проте реакції на мої листи не було. 25 травня я ще раз надсилаю листа на ім’я Андрія Садового, в якому додаю знову копію оцінки об’єкту та інформацію про надання коштів, затверджених бюджетною комісією міськради. Міський голова вже три місяці ніяк не реагує на це», – зазначив Сергій Івах.

Він зауважив, що 27 травня була укладена угода між юридичним департаментом ЛМР та Агенцією ресурсів Львівської міської ради – комунальним підприємством, й Агенція визначила свою ціну стадіону – 5 млн 147 тис грн. Але й після цього міська влада не звернулася в банк про викуп стадіону «Торпедо». 

«Із великими зусиллями 11 березня 2019 року на пленарному засіданні ЛМР проголосована ухвала про викуп стадіону. А 6 червня депутатами підтримана електронна петиція з цього ж питання, у липні виділено 5 млн 147 грн на викуп. Але досі, уявіть, досі міський голова або управління молоді і спорту не направило жодного листа на адресу банку «Львів» про наміри зберегти стадіон. На мою думку, це свідчить про те, що ті, хто сьогодні керують містом, не збираються цього робити, а спеціально блокують цей об’єкт для того, щоб він був у невизначеному стані і в подальшому, ймовірно, мають на нього якісь плани. Коли кажуть, що немає коштів, то в мене запитання, хто дав право виділяти 10 млн  грн на ремонт сесійної зали, в якому Садовий збирає депутатіводин раз на місяць, а на стадіон грошей немає», – розповів Сергій Івах.

Юрист Юрій Гусак підтвердив, що справді тривалий час відбувається блокування управлінських рішень.

«Сьогодні рівно 6 місяців з моменту прийняття ухвали ЛМР про викуп стадіону для суспільних потреб. Це рішення наповнене різними процедурними порушеннями. Зокрема, регламентне порушення не підписання ухвали в 5-ти денний термін, ненадання відповідей на депутатські запити і звернення, не дотримання процедури виконання електронної петиції, зокрема не надано детальної дорожньої карти щодо її реалізації. Адже питання збереження стадіону Торпедо ініціювала велика група мешканців, там тренуються діти з спортивних секцій, відпочивають мешканці. Це суспільно резонансне питання», – зазначив юрист.

На думкуЮрія Гусака, відсутня комунікація між виконавчими органами влади і громадою з цього питання.

«Громада не знає, які кроки вчиняються і лише через депутатські запити дізнається інформацію. І тільки це стає поштовхом до якихось управлінський дій. Хотів би нагадати, що згідно із статтею 83 Закону про місцеве самоврядування рішення ради, які прийняті і які набрали чинності, обов’язкові до виконання виконавчими органами. У нашому випадку всі ухвали підписані міським головою, тобто він взяв на себе відповідальність стосовно їх виконання, а вони досі не виконуються. А 42 стаття Закону України про місцеве самоврядування визначає те, що міський голова несе персональну відповідальність за реалізацію своїх повноважень. Тут бачимо ряд процедурних  і правових порушень. Така бездіяльність, неналежне виконання прийнятих міською радою рішень, теж можна трактувати, як зловживання службовим становищем. А це вже питання кваліфікації кримінально-правової», – переконаний він. 

Сергій Івах, підсумовуючи, додав, що через зволікання міською радою може з’явитись інвестор, який викупить стадіон у банку, і місто може назавжди втратити стадіон.

«Зараз ми глибше вивчаємо це питання, ще раз формуємо список наших завдань та документів, і не включено, що найближчим часом будемо звертатись до правоохоронних органів про відкриття кримінальної справи щодо бездіяльності міської ради. Бо насправді іншого виходу – немає.

Велике сподівання також на тверду позицію громади з цього питання. Тому хочу вкотре звернутись до всіх мешканців. Нам треба терміново всім об’єднатись, щоб ще цього року викупити стадіон і закласти кошти для проектно-кошторисної документації комунального стадіону. 19 вересня буде проходити сесія. Будь ласка, давайте зберемось і ще раз нагадаємо, що ніхто не давав право міському голові порушувати чинне законодавство та ігнорувати суспільний запит на розбудову спортивної інфраструктури у місті Львові», – резюмував депутат.

Хронологія подій:

11.03.2019 – Львівською міською радою прийнято ухвалу №4707 «Про викуп у ПАТ АКБ «Львів» для суспільних потреб об’єкта нерухомого майна – стадіону та будівлі стадіону на вул. Золотій, 40-а»

29.03.2019 – ухвалу підписано міським головою та оприлюднено на сайті міської ради (на 18 день з моменту ухвалення, чим порушено вимоги Регламенту щодо 5-денного строку підписання ухвал)

Ухвалою передбачено скерування листа на банк в 5-денний строк з моменту прийняття ухвали. Впродовж майже пів року (5,5 місяців) такий лист досі не скеровано

03.04.2019 – на адресу комісії фінансів та планування бюджету щодо погодження виділення коштів для викупу в ПАТ АКБ «Львів» стадіону «Торпедо»

(на засіданні від 03.04.2019 комісія вирішила взяти до відома дане звернення)

05.04.2019 – виконавчим комітетом прийнято рішення №321 «Про надання юридичному департаменту функцій замовника» для проведення оцінки об’єкта викупу

(хоча в ухвалі міської ради про викуп було зазначено, що оцінка об’єкта має проводитись на замовлення банку)

15.04.2019 – на ім’я А.Садового щодо тривалого невиконання ухвали та зобовязання невідкладно вжити заходів щодо її виконання та притягнути до відповідальності осіб, винних у зволіканні з виконанням ухвали. Відповіді не отримано й досі.

25.04.2019 – на ім’я А.Садового, А.Забарила, Ю.Гвоздович щодо тривалого невиконання ухвали

(отримано відповідь лише від комісії законності – витяг з протоколу засідання комісії 05.05.2019, яким запит скеровано на розгляд в управління молоді та спорту)

08.05.2019 – на ім’я А.Садового, Г.Слічної, А.Нікуліна із копією звіту про експертну оцінку об’єкта, проведеного ПАТ АКБ «Львів» (ціна 8,25 млн грн) та інформацією про готовність банку продати об’єкт за ціною меншою, ніж у звіті – 7,5 млн грн.

21.05.2019 – на ім’я А.Садового із копією звіту про оцінку об’єкта та інформацією про результати розгляду питання виділення коштів комісією фінансів і планування бюджету

23.05.2019 – на ім’я А.Садового, Г.Слічної, Г.Пайонкевич, А.Нікуліна про стан виконання рішення виконкому щодо проведення оцінки, надання документів щодо проведення оцінки

27.05.2019 – юридичним департаментом укладено договір на проведення оцінки з ЛКП «Агенція ресурсів Львівської міської ради»

(з моменту прийняття рішення виконкому минуло майже 2 місяці).

05.06.2019 – затверджено звіт про проведення оцінки (5,147 млн грн)

06.06.2019 – міською радою прийнято ухвалу №5066 «Про розгляд електронної петиції «Збережемо та відновимо стадіон «Торпедо» (яка з 04.03.2019 набрала 546 голосів)

(Після підтримання петиції міський голова визначає відповідальних осіб, які зобов’язані  підготувати «дорожню карту» щодо виконання петиції. Інформації про визначення таких відповідальних осіб та підготовку ними «дорожньої карти» досі відсутня).

22.06.2019 – відповідь юридичного департаменту про результати проведеної оцінки (вартість 5,147 млн грн) і про те, що виконавчими органами вчинятимуться усі необхідні дії з метою реалізації ухвали.

01.08.2019 – міською радою прийнято ухвалу №5424 «Про внесення змін до розподілу коштів бюджету розвитку міського бюджету м. Львова на 2019 рік», якою передбачено виділення коштів в розмірі 5 млн 147 тис грн. для викупу стадіону «Торпедо» (розпорядником коштів визначено управління молоді і спорту)

12.08.2019 – на ім’я А.Садового, Г.Слічної, А.Нікуліна щодо тривалого безпідставного невиконання ухвали, нереагування на депутатські запити, ненадання інформації про стан виконання ухвали.

28.08.2019 – відповідь управління молоді та спорту про результати проведеної на замовлення юридичного департаменту оцінки, яка відрізняється від оцінки, проведеної банком, а також про те, що управлінням молоді та спорту буде повторно замовлено експертну оцінку «уже без врахування вартості права користування земельною ділянкою».

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів

Leopolis.news