logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

ВРУ скасувала відповідальність за фіктивну підприємницьку діяльність

18-09-2019 14:03687

ВРУ скасувала відповідальність за фіктивну підприємницьку діяльність

Верховна Рада України остаточно ухвалила закон, яким скасовується кримінальна відповідальність за здійснення фіктивної підприємницької діяльності. Цього вимагали підприємці.

За відповідний закон проголосувало 347 депутатів, інформує «Громадське».

Як зазначається, закон передбачає запровадження заходів щодо зменшення тиску державних органів на бізнес.

Автори закону пояснюють, що фіктивне підприємництво часто використовується різноманітними контролюючими та силовими органами як привід чинити тиск на бізнес та брати хабарі. Скасування такої відповідальності має покращити умови ведення бізнесу в Україні.

«Так, окрім самого факту наявності кримінальної відповідальності за вказане діяння, контролюючі органи використовують вироки і матеріали досудового розслідування (протоколи допиту директора суб’єкта підприємницької діяльності) у якості доказової бази під час притягнення до фінансової відповідальності за порушення норм податкового законодавства», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Депутати вважають, що справи за «фіктивне підприємництво» найчастіше закінчувалися угодами зі слідством, а реальних вироків за цією справою майже не було.

«Відповідно гуманізація кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, відмова від карального характеру контролю за ухиленням від сплати податків дозволить створити сприятливіше середовище для функціонування бізнесу в Україні», — додають автори законопроєкту.

Leopolis.news