logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

Столтенберг про «мирний план» Китаю: великої довіри немає, бо КНР не засудила незаконне вторгнення в Україну

24-02-2023 14:18676

Столтенберг про «мирний план» Китаю: великої довіри немає, бо КНР не засудила незаконне вторгнення в Україну
Фото: UkrMedia

До Китаю немає довіри, тому що Пекін не зміг засудити незаконне вторгнення рф в Україну. 

Про це сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи «мирний план», представлений Китаєм 24 лютого, передає «Суспільне».

Крім того, за словами генсека НАТО, Китай підписав за кілька днів до вторгнення угоду між лідером КНР Сі Цзіньпіном та президентом рф Володимиром Путіним про безмежне партнерство з росією.

Столтенберг додав, що, на його думку, путін не готується до миру. Президент росії  чекає прямо протилежного — ще війни, нових і нових наступів. Швидше за все, ці війни на якомусь етапі закінчаться за столом переговорів, додав Столтенберг.

«Але якщо ми хочемо мирного вирішення, нам також потрібно усвідомити, що те, що відбувається за столом переговорів, повністю залежить від сили та ситуації на полі бою. Отже, якщо ви хочете мирних переговорів, де Україна переважатиме як суверенна незалежна держава, то вам потрібно підтримати українську армію зараз», — заявив Столтенберг.

За його словами, це єдиний спосіб створити умови, коли президент путін зрозуміє, що він не виграє поле битви.

«Він має сісти і прийняти Україну як незалежну суверенну державу в Європі. Тож військова підтримка сьогодні — це шлях до досягнення мирної угоди завтра», — додав Генсек Альянсу.

Коментуючи постачання та військову підтримку росії з боку Китаю, Столтенберг сказав, що союзники не бачили фактичної доставки летальної допомоги. Але те, що бачили, є ознаками того, що Китай, можливо, планує та розглядає можливість надати військову допомогу росії.

«І Китай не повинен цього робити, оскільки це означатиме підтримку незаконної війни та агресії, порушення міжнародного права та Статуту ООН. Китай є членом Ради безпеки ООН. І вони несуть особливу відповідальність за захист Статуту ООН. І це загарбницька війна з порушенням саме цього Статуту», — заявив Столтенберг.

Що відомо про «мирний план» Китаю щодо війни в Україні

У Китаї 24 лютого оприлюднили анонсований раніше «мирний план» щодо війни в Україні. Документ «Позиція Китаю щодо політичного врегулювання української кризи» оприлюднений на сайті МЗС Китаю. КНР закликає поважати суверенітет всіх країн, відмовитися від «менталітету холодної війни», припинити воєнні дії та сісти за стіл переговорів. Також там виступили за припинення «односторонніх санкцій».

Всього до китайського мирного плану увійшли 12 пунктів.

  1. Повага до суверенітету всіх країн
  2. Відмова від менталітету холодної війни
  3. Припинення військових дій
  4. Відновлення мирних переговорів
  5. Вирішення гуманітарної кризи
  6. Захист цивільного населення та військовополонених
  7. Забезпечення безпеки атомних електростанцій
  8. Зменшення стратегічних ризиків
  9. Сприяння експорту зерна
  10. Припинення односторонніх санкцій
  11. Підтримка стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів поставок
  12. Сприяння післявоєнній відбудові.

Крім того, у документі наголошується на неприпустимості застосування ядерної зброї.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news