logo
01/05
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Українська формула миру дозволить перейти до дипломатичної фіксації завершення війни – Зеленський

24-02-2023 19:47929

Українська формула миру дозволить перейти до дипломатичної фіксації завершення війни – Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що виконання всіх пунктів української формули миру дасть змогу відновити міжнародне право та перейти до дипломатичної фіксації завершення війни в Україні.

Про це Зеленський сказав під час прес-конференції для українських та іноземних ЗМІ «Лютий. Рік незламності».

За його словами, Україна планує провести установчий саміт щодо реалізації формули миру й нині триває робота над залученням до участі в ньому якомога більшої кількості країн світу.

Як пояснив Зеленський, ідеться не лише про стратегічних партнерів України, але й про держави Латинської Америки, Африки, а також про Китай та Індію.

«Наше завдання – залучити абсолютно всіх і показати світові: ось вона, повага до територіальної цілісності, до Статуту ООН, до життя, до права людей жити. І я вважаю: що більше країн ми залучимо з усіх континентів світу, то більшою буде наша потужна підтримка», – наголосив Президент.

Глава держави зазначив, що країни світу можуть підтримати окремі пункти формули миру, які, зокрема, стосуються ядерної безпеки та проблем довкілля.

«Ми це запропонували, там є фіксація миру або кінця війни. Там є цей пункт. Він дуже важливий, тому що нам потрібні гарантії безпеки. І це потрібний пакет безпеки для України, українців», – сказав Володимир Зеленський.

Як повідомляли, Зеленський пропонує організувати саміт країн Латинської Америки і України.

23 лютого, напередодні річниці російського вторгнення в Україну, Генеральна Асамблея ООН проголосувала за поданий Україною проект резолюції, що закликає росію покинути Україну. Резолюцію проголосували 141 голосом «за», 7 «проти» та 32 країни утрималися.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news