logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

ЄС схвалив 10 пакет санкцій проти росії

25-02-2023 14:141606

ЄС схвалив 10 пакет санкцій проти росії
Фото: slovoidilo.ua

Європейський Союз ухвалив десятий пакет санкцій проти росії.

Про це написав у Твіттері високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ.

«Прийнято 10-й пакет санкцій: до списку внесено 121 фізичну та юридичну особи, значні нові обмеження на імпорт/експорт, заборона російських пропагандистських ЗМІ. Ми залишаємось об’єднаними у своїй рішучості завдати шкоди російській воєнній машині», - написав Боррель.

Він зауважив, що до санкційного списку потрапили ті, хто відповідальний за депортацію та примусове усиновлення щонайменше 6 тис. українських дітей.

«Це явне порушення міжнародного права, в тому числі Женевської конвенції, про що я говорив учора в Раді безпеки ООН», - підкреслив високий представник ЄС.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вітає ухвалення десятого пакета санкцій ЄС проти росії у зв’язку із її агресією проти України.

«Я вітаю офіційне ухвалення нашого десятого пакета санкцій проти росії. Ми зараз маємо наймасштабніші санкції за всю історію – вони виснажують військовий арсенал росії та глибоко вражають її економіку. Ми також посилюємо тиск на тих, хто намагається обходити наші санкції», - написала фон дер Ляєн.

Напередодні ввечері 24 лютого посли ЄС погодили 10-й від початку російського вторгнення в Україну пакет санкцій проти росії, пише ВВС Україна.

Як йдеться у повідомленні головуючої в Європейській Раді Швеції, новий пакет передбачає посилення обмежень на експорт до росії товарів та технологій подвійного призначення. Йдеться про встановлення експортного контролю для майже п'яти десятків електронних компонентів, які можуть використовуватися у російських системах озброєння і, зокрема, у дронах, ракетах та гелікоптерах, а також у специфічних матеріалах і тепловізійних камерах. Сума обмежень оцінювалася раніше у близько 11 млрд євро.

Крім того, передбачається розширення списку підсанкційних осіб-громадян росії, які підтримують війну проти України та поширюють пропаганду, а також заходи проти російської дезінформації.

Під санкціями також мають опинитися іранські підприємства, причетні до постачання дронів росії.

Як пише Deutsche Welle з посиланням на європейських дипломатів, під час обговорення нового пакету санкцій дискусії викликало питання імпорту синтетичного каучуку із росії. І Польща використала його, аби «виторгувати» додаткові обмеження.

«Ці умови включають санкції проти відповідальних за незаконну депортацію українських дітей до рф, санкції проти імпорту російських алмазів, подальшу роботу щодо обмежувальних заходів проти ядерного сектору росії, запуск процесу щодо штрафних заходів проти 150 російських пропагандистів відповідно до запропонованого Варшавою списку», - пише DW.

Процедурно новий санкційний пакет має бути письмово Радою ЄС, а набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

 Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news