logo
09/04
07/04
09/10
28/08
15/08
11/08
10/08
09/08
12/07
06/07
19/05
28/04
22/03
24/02
2 ...

«Держпраці» на людських смертях або про завтрашнє лицемірство у Політехніці | Блог Івана Спринського

28-04-2023 09:212635

«Держпраці» на людських смертях або про завтрашнє лицемірство у Політехніці | Блог Івана Спринського

Вже сьогодні, на мою думку, у Львівській політехніці буде відбуватись вкрай лицемірний захід, приурочений «Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі». Річ у тому, що мета даного заходу начеб то — вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Лицемірство полягає у тому, що організатори заходу — «Західне міжрегіональне управління держпраці».

Якщо хтось не вкурсі, то саме міжрегіональні управління держпраці напряму або опосередковано (через навчальні центри), відповідають за якість підготовки спеціалістів з охорони праці для всіх установ та підприємств. Без посвідчення про проходження навчання «з охорони праці» відповідна посадова особа не може бути допущена до виконання своїх обов’язків, бо повинна володіти певним рівнем знань і підготовки, щоб мінімізувати ризики виникнення надзвичайних ситуацій. Це якщо в ідеалі…

А насправді? Інформація з власних джерел. Здебільшого ніхто навчання не проходить. До цього ставляться, як до вимушеної формальності, яку можна вирішити за спрощеною процедурою — отримати посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, разом з іспитом за 500-1000 грн з особи. Видача дозволів чи продовження термінів дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки — 400-500$...

Про яку «охорону праці» на підприємствах чи установах можна говорити?

І що саме парадоксальне і драматичне — якщо працівник отримав травму, чи не дай Боже загинув під час виконання своїх обов’язків, обставини трагедії розслідує все теж саме міжрегіональне управління держпраці. Тобто не відповідає, а шукає винних!

Як нещодавно писало видання «spravanomer.org» результати таких розслідувань можуть бути дуже неочікуваними. У публікації повідомляють... Наприклад, якщо працівник отримав травму, а підприємство не мало відповідних дозволів, то ціна питання для підприємства - 3000$. За цю суму «держпраця» не лише не притягне до відповідальності, але й зробить винним потерпілого працівника. В залежності від складності ситуації «прайс» «держпраці» росте відповідно. У публікації окремо розповідають про керівницю - «тариф Єзерської» 10 -12 тис $, щоб зняти відповідальність за смерть працівника на виробництві.

Тобто, у підсумку — відсутність якісної підготовки, в результаті призводить до трагедій, за які винні не несуть відповідальності. І все це замкнуте корупційне коло створене у держпраці. Звичайні працівники, будь-якої миті можуть стати жертвами, через чужу жадібність, і сподіватись на свій захист їм немає на кого.

Саме тому, на мою думку цей захід до «Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі», що організовує Західне управління держпраці та її керівник Єзерська Оксана є суцільним лицемірством, і немає нічого спільного з вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

Поговорюють, приватні підприємства, які запрошені взяти участь у завтрашньому «вшануванні» планують зробити «взаємозалік» та роздати нагороди інспекторам держпраці… Я щиро сподіваюсь, що правоохоронці вже достатнього задокументували, та врешті припинять на Львівщині поширення цього корупційного цинізму і лицемірства на крові звичайних робітників.