У Перемишлі відбулося вшанування пам’яті єпископа Івана Снігурського (ФОТО)

http://leopolis.news/post/85820/u-peremyshli-vidbulosya-vshanuvannya-pamyati-epyskopa-ivana-snigurskogo-foto

19/05/2023

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Від імені Львівської обласної ради вшанувала пам’ять Івана Снігурського депутатка Марія Кульчицька-Волчко, яка є землячкою владики.

«Мала за честь принести квіти до крипти головної греко-католицької святині Польщі – Архикатедрального Собору Святого Івана Хрестителя, де перепоховано 20 років тому нашого владику. Нехай пам'ять про нього буде вічною, а його справи просвітництва і доброчинності гідно продовжують його нащадки», - зазначила Марія Кульчицька-Волчко.

Іван Снігурський народився 18 травня 1784 р. в с. Берестяни Самбірського району. У Львові закінчив філософський, а у Відні – теологічний факультет, де був деканом.

З серпня 1818 р. Іван Снігурський – Перемишльський Єпископ. Він належав до одних із найбільших просвітників Галичини першої половини ХІХ ст. Помер 24 вересня 1847 р. в Перемишлі (РП).

«У рідному селі Берестяни Івану Снігурському встановлено пам’ятну таблицю, яку в 1990 році відкрили за участю єпископа Юліана Вороновського. Тоді під час Служби Божої у своїй проповіді владика Юліан Вороновський, розповівши про церковну і громадську діяльність єпископа Снігурського, зазначив, що владика багато зусиль доклав до національного відродження краю. Робив усе, щоб богослужіння правились українською мовою, на ній велись і церковні документи. З недавнього часу місцева школа носить його ім'я – Берестянська гімназія імені Івана Снігурського.

За участі Львівської обласної ради у 2021 році в Берестянах започатковано фестиваль доброї музики пам'яті просвітника – ФистФест «На празник в Берестяни», - розповіла Марія Кульчицька-Волчко.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news