logo
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

ЗСУ можуть зірвати заміну «Вагнера» у Бахмуті, розпочинається нова фаза операцій – ISW

27-05-2023 15:51677

ЗСУ можуть зірвати заміну «Вагнера» у Бахмуті, розпочинається нова фаза операцій – ISW
Фото: ілюстративне

На Бахмутському напрямку спостерігається зниження темпів російських наступальних операцій. Ймовірно, Сили оборони розпочнуть нову фазу операцій та ускладнять заплановану передачу позицій «Вагнера» російським підрозділам у Бахмуті.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), пише УНІАН.

Зазначається, що українські сили провели успішні контратаки в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Один з воєнкорів РФ стверджує, що українські контратаки в районі Оріхово-Василівки змусили підрозділи ПВК «Ветеран» відступити на кілометр від займаних позицій у цьому районі.

Крім того, інші російські воєнкори заявляють, що ЗСУ захопили висотні позиції вздовж траси Е40 (Бахмут – Слов'янськ) поблизу Оріхово-Василівки.

Є дані про те, що українські воїни просунулися в напрямку Кліщіївки і перетнули канал Сіверський Донець. Аналітики припускають, що ЗСУ мають намір оточити цей населений пункт і змусити російські війська відступити. Втім, геолокаційні кадри, опубліковані 24 і 25 травня, вказують на те, що російські сили, ймовірно, відновили обмежені позиції на захід від Кліщіївки.

Аналітики припускають, що російським військам може бути складно замінити «Вагнер» в Бахмуті, зокрема, через успішні обмежені та локалізовані українські контратаки.

«Зниження темпів російських наступальних операцій в районі Бахмута і повідомлення про проведення операції з надання допомоги на місці, ймовірно, надалі нададуть українським силам в цьому районі ініціативу для початку нової фази операцій навколо міста, якщо вони того побажають», – зазначають аналітики.

«Вагнер» виходить з Бахмута

20 травня ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що його найманці «захопили» Бахмут та оголосив, що з 25 травня його найманці нібито почнуть виходити з міста. 

У цей день відео із процесом нібито початку виведення «вагнерівців» опублікувала прес-служба Пригожина. На кадрах він позує поруч з людьми у військовій формі та заявляє: «Виходимо у тилові районі... До 1 червня усі зберемося, (позиції – ред.) передамо військовим».

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news