logo

Висвітлення благодійності. Абсурд? | Блог Юрія Фінклера

14-06-2023 10:521781

Висвітлення благодійності. Абсурд? | Блог Юрія Фінклера

Тиша від пана Буданова вже стала мемом. Хорошим мемом, мудрим мемом, оскільки контрнаступ потребує тиші. Але не лише контрнаступ, а все, що стосується війни. І не лише тиші, а й розуму.

... Управління освіти департаменту розвитку Львівської міської ради розіслало керівникам усіх комунальних освітніх установ Громади вказівку “надати інформацію про допомогу, яку заклад освіти надав Збройним Силам України у 2022/2023 н. р.”. Мета: “висвітлення благодійної діяльності усіх учасників освітнього процес закладів освіти Львівської МТГ”. Відповідна табличка додається.

Розтлумачимо цей документ. Отже кожен заклад освіти повинен надати інформацію про те, скільки коштів він зібрав для допомоги Збройним Силам України, вказавши суму зібраних коштів і деталізувавши, скільки з цих коштів пішло на придбання техніки.

Документ дивний, оскільки благодійність дарує благо тим, заради кого збираються кошти, техніка, автомобілі, гуманітарна допомога. І це благо діє для наших захисників, але зовсім не для бюрократів, які навряд чи щось зробили для того, щоби школам стало легше займатись благодійністю. Ну, і, звісно ж, якщо школа і повинна перед кимсь звітуватись, то перед тим, хто жертвував власні кошти, техніку, автомобілі, елементи гуманітарної допомоги, але зовсім не перед чиновниками від освіти.

Документ шкідливий, оскільки торкається військових проблем, але не є закритим в середовищі освітян. Будь-яка інформація щодо допомоги (суми, конкретизація витрат, а тут ще у звіті дехто вказує, в які частини скеровано закуплену допомогу) не може носити публічного характеру, оскільки входить у сферу військової таємниці.

Документ небезпечний. Якщо дійсно управління освіти буде висвітлювати благодійну діяльність закладів освіти, то сама наявність такого бажання примусить керівників закладів освіти перестати бути благодійниками і перетворитись на учасників змагань по кількості допомоги армії.

Документ безглуздий, оскільки нікому, окрім управління, не потрібний.

Я далекий від розуміння освітніх проблем і потреб в межах Львівської міської територіальної громади. Але певен, що подібні інструкції не долають ці проблеми, а додають нові. На жаль, війна не змінила обличчя чиновників, які так і не зрозуміли, що ця війна потребує тиші.

І розуму.