logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Зеленський на конференції у Лондоні виклав принципи відбудови України (ВІДЕО)

21-06-2023 16:121087

Зеленський на конференції у Лондоні виклав принципи відбудови України (ВІДЕО)
Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський на конференції з відновлення України у Лондоні окреслив пʼять напрямів, які будуть закладені в основу повоєнної відбудови України.

Про це він розповів під час віртуального виступу на конференції у Лондоні. 

«Я окреслю пʼять напрямів, у яких ми почали створювати основи для миру. Перше – потенціал єдності. Друге – потенціал стабільності. Третє – потенціал зростання. Четверте – потенціал безпеки. І пʼяте – надзвичайно важливе – це потенціал демократії», – сказав Зеленський.

1. Єдність

«Україні вже вдалося зробити Євросоюз таким єдиним, яким він іще ніколи не був. Це справді ціннісне єднання, яке має вираження у багатьох політичних, економічних, санкційних, гуманітарних рішеннях. Україна активувала всю ту силу солідарності, заради якої й задумувався Євросоюз.

Україна активує й моральну силу НАТО. Це важливо для всіх нас. Що бачить світ зараз? Чи визнає він моральне лідерство НАТО в захисті миру? Це можливо лише з Україною в Альянсі.

Так само, як Україна вже належить до ціннісного простору ЄС, ми вже належимо до безпекового простору НАТО. Де-факто. Так само, як Україна вже є частиною спільного ринку ЄС і прямує до повноправного членства, ми вже боронимо спільний простір свободи в Альянсі та очікуємо лише на сміливість лідерів Альянсу, щоб визнати цю реальність політично.

Завдяки тим самим цінностям ми розвиваємо міцні двосторонні альянси з такими лідерами демократичного світу, як Сполучене Королівство, США, Канада, Японія, Австралія, усі члени ЄС… І це дає нам нову потужність в обороні, в економіці та в глобальних перспективах демократії.

Будуючи наші альянси, ми убезпечуємо такий рівень свободи, до якого звикли наші люди».

2. Стабільність

«Щонайменше 600 мільйонів споживачів у світі безпосередньо залежать від нашого аграрного виробництва. Це колосальний потенціал для продовольчої безпеки.

У час цієї війни, коли Росія заблокувала наші порти та зруйнувала свободу мореплавства в Чорному та Азовському морях, світ побачив, що таке зерно з України. Без нього – загроза цінових криз і соціального краху в різних країнах.

Ми зараз частково відновили рух нашого продовольства морем у межах двох експортних ініціатив. І це стабільність для величезного соціального та економічного простору від Марокко до Сомалі, від Китаю до Лівану, від Туреччини до Індії, від Іспанії до Пакистану… Різні аспекти, різні впливи, але завжди – внесок у стабільність.

Інша подібна сфера – енергетика.

Я вважаю, що немає альтернативи «зеленій» трансформації економіки, а російська агресія довела, що в «зеленій» трансформації – одна з ключових основ безпеки. Кожен удар по наших енергообʼєктах та кожен прояв російського шантажу енергокризою завершують епоху домінування викопного палива та старих звичок в енергетиці, коли цілі регіони світу могли залежати від одного постачальника – такого, як Росія.

Саме «зелена» енергетика гарантують реальну енергетичну стабільність.

Україна може бути й буде одним із ключових постачальників чистої електрики та «зеленого» водню для Європи. Потенціал лише однієї цієї галузі – близько 400 мільярдів доларів.

Будуючи аграрні та енергетичні потужності в Україні, ми убезпечуємо світ від хаосу».

3. Зростання

«Немає зараз у світі такого місця, де треба було б побудувати та відбудувати стільки обʼєктів, як в Україні. Кожен новий день російської агресії – це нові руїни. Тисячі й тисячі зруйнованих будинків, понівечені галузі, спалене життя… Нещодавно Росія здійснила і найбільший у Європі злочин екоциду, підірвавши дамбу та інші споруди Каховської гідроелектростанції.

Що це все означає? В Україні – найбільше джерело економічного, виробничого й технологічного зростання у Європі за десятки-десятки років. Причому це не лише реконструкція.

Наприклад, «зелена» трансформація енергетики логічно стимулює й розвиток таких галузей, як «зелена» металургія та «зелені» добрива.

Завдяки природним ресурсам і промисловим традиціям Україна може стати одним із ключових глобальних центрів «зеленої» металургії. Плюс ми маємо значні поклади таких критичних для сучасної економіки ресурсів, як літій.

Будуючи з Україною та в Україні, ми убезпечуємо наші країни та компанії наших країн від рецесій».

4. Безпека

«Ця війна демонструє, що таке ефективний захист від агресії в сучасному світі. Яка зброя потрібна та в якому обсязі, якої інфраструктури не вистачає та яке виробництво в пріоритеті, які технології масштабно рятують життя та які системи дають змогу зробити наукову фантастику реальністю на полі бою.

Від виробництва бойових дронів і до звичної артилерії. Від повітряного щита, який покриває всю країну чи навіть регіон, до укриттів у кожній школі. Від інфраструктури, яка побудована так, щоб її не зруйнувати іранським «Шахедом», до кіберпростору, який зберігає стійкість навіть в умовах постійних кібератак.

Усе це ми робимо в Україні, і в усьому цьому нам потрібен досвід партнерів.

Будуючи безпеку разом, ми переконуємо світ, що демократії не здолати».

5. Демократія

«Росія вдерлася в Україну не лише щоб украсти нашу землю, наші ресурси й наших людей. Очевидно, що без України не може бути російської імперії.

І так само очевидно, що господарі Росії дуже бояться нашої демократичності. Чому?

Бо демократія прокладає шлях верховенству права, очищенню від корупції та ключовому принципу наших із вами країн: кожна людина має значення. Це дуже важливо.

Звичайно, демократія – у характері українців. І ми б усе одно її посилювали, і неважливо, що там думають чи роблять у Росії.

Але всі ми маємо бути свідомі того, що чим більше демократії в нас, то більша її сила в усьому нашому регіоні. Що більше верховенства права в нас, то більше право працюватиме тут, на східному фланзі Європи. І що прозорішою є Україна, то потворніший вигляд матиме будь-яка корупційна модель у Росії.

Навіть повномасштабна агресія Росії не зупинила наші внутрішні реформи.

Україна буде асоціюватися з чесним судом так само, як зараз асоціюється зі сміливістю. Крок за кроком ми до цього прийдемо.

Завдяки цифровій трансформації ми покажемо світу, як держава може ефективно функціонувати взагалі без контактів між чиновником і громадянином чи компанією. Усі державні послуги можуть і будуть переведені в онлайн – від реєстрації бізнесів чи отримання соціальної допомоги до будь-якого іншого державного сервісу».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news