logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Запрошення до НАТО Україна отримає після закінчення війни – президент Чехії

22-06-2023 18:171031

Запрошення до НАТО Україна отримає після закінчення війни – президент Чехії
Фото: AP

Україна обов’язково отримає запрошення від НАТО, але станеться це після завершення війни, а не на саміті Альянсу у Вільнюсі, як дехто наполягає.

Про це заявив президент Чеської Республіки Петр Павел на міжнародній конференції «Медіа та Україна», яку проводить 22 червня Чеське радіо, повідомляє  Укрінформ.

«Дати запрошення в той час, коли конфлікт триває, – це як хлюпати по воді. Треба дотримуватися реальних можливостей, а вони полягають у тому, що члени Альянсу кажуть: в момент, коли війна завершиться, розпочнемо процес надання членства. Це, на мою думку, є більш справедливим і раціональним, а для України – це сильна заява, яку, сподіваюсь, Україна дочекається на саміті у Вільнюсі», – сказав Павел.

Він підкреслив необхідність посилити допомогу для успіху контрнаступу. Про це йтиметься на саміті НАТО насамперед про довгострокову підтримку. «Ми маємо підтримувати Україну, довгостроково… Альтернативою неуспіху України є хаос і набагато більші проблеми, з якими ми зіткнемося у майбутньому», – заявив Павел.

Коментуючи просування українського контрнаступу, ексгенерал не став називати «розчаруванням» те, що наразі відбувається.

«Було цілком зрозуміло, що коли контрнаступ розпочнеться, він зіткнеться з дуже добре підготовленою обороною. росія мала не це кілька місяців та інтенсивно розбудовувала оборону... Іти проти такої оборони, коли сили є … більш-менш рівними, – дуже непроста річ. З цієї точки зору те, що ми бачимо наразі, – це скоріше початкова фаза, яка скоріше випробує, наскільки сильною є оборона, які є можливості. Те, що буде далі, буде набагато потужнішим, ніж те, що ми бачимо зараз, адже Україна задіяла ще далеко не всі сили, які підготувала до контрнаступу», – сказав колишній генерал НАТО.

Він наголосив на важливості роз’яснювальної роботи в країнах-партнерах, щоби не було розчарування через «недостатньо швидкий успіх», якого і не могло бути. За словами колишнього воєначальника, скоріше було би неочікуваним сюрпризом, якби російські позиції були одразу прорвані.

«Велика операція має свої правила», – констатував Павел, нагадавши про свої власні попередження, які робив, виходячи з власного військового досвіду та звички оцінювати ситуацію швидше реалістично, ніж надто оптимістично.

«Якщо ми хочемо досягти того, щоби росія зазнала поразки в Україні, а це є повністю в наших національних інтересах, ми маємо продовжувати підтримувати Україну й надалі на всіх рівнях, як ми це робили до цього часу: гуманітарно, фінансово, військовими матеріалами. Ми повинні створити політичний і економічний тиск на росію. На міжнародних форумах консолідувати негативне ставлення до російської агресії, щоби якнайбільше держав поставилося негативно до російської агресії та однозначно назвало росію винною у війні», – підсумував глава ЧР, додавши, що його країна була і є одним із найактивніших партнерів України від самого початку війни.

Конференція проходить у рік, коли Чеське радіо відзначає свій 100-річний ювілей.

Варто зазначити, що сайт Чеського радіо в день проведення конференції зазнав хакерської атаки.

Раніше сьогодні Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна сподівається отримати конкретику стосовно умов вступу в Організацію Північноатлантичного договору під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

 

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news