logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Україна повинна досягти і досягне успіху – заява співорганізаторів Конференції з відновлення у Лондоні

23-06-2023 17:521072

Україна повинна досягти і досягне успіху – заява співорганізаторів Конференції з відновлення у Лондоні
Фото: ubr.ua

Співголови урядів України та Великої Британії, які є співорганізаторами Конференції з відновлення України 2023, виступили зі спільною заявою:

«Ми зібралися сьогодні разом – уряди, фінансові установи, міжнародні організації, бізнес та громадянське суспільство – зі спільною вірою в майбутнє України.

Невиправдане і неспровоковане вторгнення росії спричинило невимовні страждання. Тисячі українців загинули. Мільйони були змушені покинути свої домівки, включно з дітьми. Школи, лікарні та критично важливі об’єкти інфраструктури постраждали від авіаударів росії. Найбідніші верстви населення світу найбільше постраждали від підвищення цін на продукти харчування та енергоносії. Незаконне вторгнення є грубим порушенням Статуту ООН, міжнародного права та наших спільних цінностей.

Україна повинна досягти і досягне успіху – як вільна, незалежна, суверенна і демократична держава в межах своїх міжнародно визнаних кордонів. Це є необхідним для народу України та євроатлантичного регіону, а також для глобального миру і процвітання. Ми залишаємося відданими справедливому і сталому миру, заснованому на дотриманні Статуту ООН, суверенітету і територіальної цілісності України, і схвалюємо принципи української Формули миру, які були окреслені Президентом України Володимиром Зеленським.

Представники Урядів та бізнес середовища з 59 країн світу прибули сьогодні до Лондона, щоб підтримати відновлення України та її довгострокове економічне майбутнє – стійке, сучасне та відкрите. Допомагаючи Україні у відновленні та реформуванні, ми маємо на меті розкрити потенціал країни та її народу, допомогти подолати російську агресію та зробити внесок у глобальну безпеку, процвітання та верховенство права.

Цьогорічна конференція ґрунтується на зобов’язаннях, узгоджених минулого року в Лугано, а також на роботі Міжвідомчої платформи координації донорів в Україні.

Відновлення за участі приватного сектору

Партнери погодилися надати ще $60 млрд на потреби України для відновлення та реконструкції. ЄС оголосив нову багаторічну програму на суму до 50 млрд євро з метою відновлення, реконструкції та модернізації. США оголосили про додаткову допомогу Україні у розмірі $1,3 млрд, у тому числі $675 млн, які будуть спрямовані на модернізацію та відновлення критичної інфраструктури України. Велика Британія оголосила про надання додаткових гарантій на суму $3 млрд для підтримки додаткового кредитування Світового банку до 2027 року, а також 240 млн фунтів стерлінгів для підтримки негайних потреб. Швейцарія оголосила про додаткову підтримку у розмірі 1,5 млрд швейцарських франків до 2027 року. Міжвідомча платформа координації донорів в Україні продовжуватиме підтримувати узгодження зобов’язань донорів із пріоритетами раннього відновлення та реформування.

Близько 500 компаній з 42 країн світу з загальною вартістю активів понад 5,2 трильйона доларів США, які представляють 21 сектор економіки, вже підписали Український business-compact, зобов’язавшись підтримати відновлення та реконструкцію України.

Компанії з усього світу погодилися співпрацювати з Україною, щоб допомогти реалізувати її величезний потенціал у пріоритетних секторах, серед яких енергетика, технології, інфраструктура та фінанси, а також передавати свій досвід у розвитку українського приватного сектору.

Велика Британія та Україна запустили нову цифрову платформу для пошуку бізнес-партнерів. Відтепер і до проведення URC24 в Німеччині міжнародні партнери працюватимуть над запуском нових ініціатив у форматі «бізнес для бізнесу» для розбудови та розвитку партнерських відносин з приватним сектором України.

Сприяння приватним інвестиціям

Уряд України та міжнародні партнери реагують на запит бізнесу щодо розширення комерційного страхування в Україні. На Лондонській конференції було започатковано Рамкову програму страхування воєнних ризиків. Партнери оголосили про підтримку Трастового фонду «Підтримка реконструкції та економіки України» Багатостороннього агентства Світового банку з гарантування інвестицій (MIGA), при цьому Велика Британія оголосила про внесок у розмірі 20 млн фунтів стерлінгів на додаток до вже існуючого внеску Японії у розмірі 23 млн доларів США. MIGA оголосило про підписання розширеного Меморандуму про взаєморозуміння з ProСredit банком, в результаті чого загальна сума гарантій зросла до 40,85 млн євро.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосив про намір розробити пілотну схему страхування військових ризиків. Уряд України зобов’язався збільшити обмін інформацією зі страховою галуззю.

Партнери України домовилися продовжувати підтримувати бюджетні потреби держави, сприяючи реалізації чотирирічної програми Міжнародного валютного фонду на суму $15,6 млрд з метою забезпечення середньострокової макростабільності, зміцнення українських інституцій та сприяння економічному зростанню.

Після щорічних зборів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у Самарканді, ЄБРР підтвердив свій намір залучити 3-5 млрд євро нового капіталу від акціонерів, відповідно до заяв керівництва. У разі досягнення згоди, може бути збільшення капіталу щонайменше в 4 рази для посилення спроможності Банку підтримувати кредитування в Україні у воєнний час та на етапі реконструкції.

У партнерстві з ЄБРР, країни G7 та європейські фінансові інституції розвитку започаткували нову Українську інвестиційну платформу, яка сприятиме залученню інвестицій з метою максимізації віддачі від їхньої підтримки. Міжнародна фінансова корпорація, Міжнародна корпорація з фінансування розвитку США (USDFC) та Британська інвестиційна корпорація підписали знакову угоду на підтримку програми IFC «Глобальне торговельне фінансування», що має на меті сприяти відкритості транскордонної торгівлі. USDFC також оголосила про надання додаткової кредитної гарантії на суму $20 млн Банку Львів для підтримки малого та середнього бізнесу.

Партнери України підтвердили, що росія має відшкодувати витрати на довгострокове відновлення України, і привітали створення «Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України» Ради Європи та Спеціальної робочої групи Європейської Ради з використання заморожених та іммобілізованих активів для підтримки відновлення України. G7 та європейські партнери продовжують вивчати всі законні шляхи для забезпечення того, щоб російські активи, які перебувають під санкціями, були спрямовані на підтримку українського відновлення відповідно до міжнародного права.

Відбудовувати якісно та ефективно

Уряд України сповнений рішучості відбудувати більш сучасну, інноваційну, «зелену» економіку, близьку до Єдиного ринку ЄС.

Уряди G7+ зобов’язались розробити нове Партнерство з чистої енергетики з Україною для прискорення переходу до зеленої енергетичної системи, яка є безпечною, стійкою, стабільною та інтегрованою з Європою. США оголосили про виділення $520 млн на модернізацію української енергосистеми. Партнери України оголосили про нові інвестиції в Програму дій з економічної стійкості Міжнародного фінансового співробітництва. Конференція започаткувала Фонд інноваційної зеленої енергетики «InnovateUkraine Green Energy Challenge Fund» для прискорення інновацій у сфері низьковуглецевої, доступної енергетики. В рамках конференції було започатковано Українську енергетичну ініціативу для прискорення відновлення енергетичного сектору України.

Українські партнери оголосили про нові технологічні напрямки співробітництва, які допоможуть реалізувати дивовижний потенціал зростаючої технологічної екосистеми України, включаючи TechBridge між Великою Британією та Україною, що сприятиме залученню інвестицій та підтримці талантів. Україна продемонструвала своє лідерство в сфері електронного врядування, просуваючи цифрову трансформацію та надаючи ефективні державні послуги для майбутнього.

Президентка Європейської Комісії, Урсула фон дер Ляєн зазначила, що «Україна активізувала темп реформ з вражаючою швидкістю та рішучістю». Учасники Конференції привітали надану Європейською комісією інформацію щодо виконання Україною семи рекомендацій, необхідних для набуття статусу кандидата на вступ до ЄС. В рамках Конференції було підтримано розробку програми ОЕСР для України. Уряд України підтвердив свою відданість зміцненню потенціалу та операційної незалежності ключових антикорупційних інституцій, включаючи Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Уряд України імплементував законодавство у сфері правосуддя, засобів масової інформації, захисту національних громад, а також протидії корисливим інтересам та відмиванню грошей. Уряд України підтвердив свою відданість реформам і прагненню розпочати переговори про вступ до ЄС цього року.

Уряд України засвідчив свою відданість виконанню умов Програми МВФ, включаючи проведення реформ, спрямованих на забезпечення чесної та відкритої конкуренції, зниження бар’єрів для входу на ринки, а також забезпечення справедливих судових та регуляторних процедур. Уряд України завершить впровадження цифрової екосистеми відновлення для підзвітного управління та продовжить розвивати національну систему електронних закупівель для забезпечення прозорого відновлення.

Учасники Конференції визнали, що людський капітал України відіграє центральну роль у процесі відновлення країни. Учасники зобов’язалися підтримувати Україну у відновленні та розвитку її людського потенціалу, системи освіти та соціальних послуг.

Подальша координація

Уряд України прагне працювати у партнерстві з українським та міжнародним бізнесом, місцевими органами влади, громадянським суспільством та міжнародною спільнотою задля забезпечення довгострокового інклюзивного та сталого відновлення та розвитку. Міжвідомча платформа координації донорів в Україні, засідання Керівного комітету якої відбулося в Лондоні, продовжуватиме підтримувати реалізацію пріоритетних, скоординованих зусиль з відновлення та реформування.

Учасники Конференції привітали зобов’язання Німеччини прийняти Конференцію з відновлення України у 2024 році, спираючись на результати конференцій у Лугано та Лондоні».

Leopolis.news