logo
03/05
02/05
01/05
30/04
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
2 ...

Як російські ІПСОшники намагаються зірвати мобілізацію. Кейс ТЦК Львівщини

22-07-2023 19:233242

Як російські ІПСОшники намагаються зірвати мобілізацію. Кейс ТЦК Львівщини
Фото: Ілюстративне

Корупційні скандали у територіальних центрах комплектування, поодинокі факти перевищення повноважень співробітниками під час вручення повісток – все це нагріває суспільну ситуацію і точно не сприяє мобілізації. Ворог, який чудово знається на інформаційних операціях, обернув це на свою користь.

 Адже нам оголошена війна на витривалість – виграє той, хто мобілізує більше ресурсів. Зокрема, людських.

У червні прогриміла новина про елітну нерухомість за мільйони доларів, яку в Іспанії під час повномасштабного вторгнення Росії придбала родина одеського воєнкома Євгена Борисова. Викриття сколихнуло суспільство і не залишилось непоміченим на болотах. На це звернув увагу Кирило Сазонов – політичний експерт, а нині військовослужбовець ЗСУ, повідомляють "Українські новини".

"Русня швидко взяла кейс Борисова на озброєння. Час від часу натрапляю на схожі новини, але щодо інших областей і з посиланням на джерела-помийки", – заявив Сазонов.

Він навів приклад – інформаційну кампанію проти голови ТЦК і СП Львівської області Олександра Тіщенка. З травня його атакує Ігор Мосійчук – екснардеп від "Радикальної партії", свого часу переслідуваний слідством за хабарі, пише gazeta.ua.

 9 травня він опублікував так зване "журналістське розслідування", в якому стверджував, що Тіщенко бере хабарі і володіє віллами в Італії та Іспанії. Мосійчук послався на лист, який невідомо від кого нібито отримала "антикорупційна організація, у якій він зараз займається розслідуванням". На каналі Мосійчука цей матеріал отримав скромні 6 тис. переглядів. Наступного дня він був опублікований у телеграм-каналі з красномовною назвою MediaKiller, де зібрав 51 тис. переглядів і звідти "пішов" у низку ЗМІ.

Відтоді пройшло вже два місяці, але Мосійчук доказів наявності в Тіщенка нерухомості в Європі так і не надав. Натомість "викриття" періодично спливає в анонімних телеграм-канал як нагадування про нібито розквіт корупції о ОТЦК Львівщини.

Окремі корумповані військкоми ворогу дуже допомагають. А ще – корисні ідіоти, які носять русняві вкиди

На думку Сазонова, умисно чи ні, але Мосійчук і ЗМІ, що його цитують, поширюють російське ІПСО.

"На жаль, окремі корумповані військкоми, типу Борисова з Одеси, ворогу дуже допомагають. А ще – корисні ідіоти, які вимикають критичне мислення і носять русняві вкиди", – заявив Сазонов.

Чому атакують саме Львівщину? Це один з найефективніших ОТЦК в країні. Весною 2023 року він виконав план мобілізації на 105%. І головне тут не кількість, а якість. Мобілізованих відправляють на медкомісію, потім – до навчальних центрів. Співробітники ТЦК поводяться коректно, а у випадках конфліктних ситуацій, командування оперативно реагує. За словами Тіщенка, тільки 20% від планового завдання приходять до військкоматів добровільно. Щоб збільшити цю цифру, ОТЦК Львівщини веде просвітницьку кампанію, пояснюючи мешканцям процедуру і види повісток і розвіюючи головний міф про те, що повістка дорівнює відправці "на нуль".

"Прихід до ТЦК – це не автоматична відправка до війська. Потрібно розуміти, що це ціла низка процедур, а також медичний огляд. І ті, хто мають законні підстави за станом здоров'я або з інших причин не бути мобілізованими, точно не потраплять до армії", – пояснює Тіщенко.

Він вже очолював Львівський обласний військкомат у 2017-2020 роках. До того — брав участь в АТО. Має звання полковника та купу державних нагород. У перші дні повномасштабного вторгнення Росії був знову призначений на посаду Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Із бойовим досвідом він у ОТЦК далеко не один.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, зі Львівщини на фронт відбуло близько 3,5 тис. працівників територіальних центрів комплектування. На жаль, серед них є загиблі. У центрах несуть службу майже 600 військовослужбовців, які отримали поранення на фронті. Ще близько 300 зараз проходять лікування і в найближчий час поповнять їхні ряди.

 

"Ми вже сформували кілька батальйонів з військовослужбовців ТЦК. Перший нещодавно вийшов з-під Бахмута та проходить відновлення. Другий зараз боронить Сумщину, а третій успішно жене ворога від Часового Яру до околиць Бахмута, завдаючи йому величезних втрат", – розповів Тіщенко в інтерв'ю львівському виданню Leopolis.news.

До повномасштабної війни центри комплектування на Львівщині хотіли перетворити на своєрідні ЦНАПи – сервісні центри для військових. Вторгнення окупантів відтермінувало ці плани на "після Перемоги". Тож зараз Тіщенко з підлеглими окрім комплектації війська займаються волонтерською допомогою армії. ОТЦК стала волонтерським хабом, який отримує від волонтерів і місцевих підприємств автомобілі, дрони, інше спорядження і передає його військовим за запитами.

"Щомісяця 5-6 дронів відправляються в частини. Рівень підтримки суспільства дуже високий. Ми ж зі своєї сторони лише доправляємо необхідну допомогу до кінцевого отримувача", – додав Тіщенко.

За оцінкою Сазонова, в Україні є проблеми з мобілізацією, але ситуація краща, ніж могла б бути. Це заслуга відповідальних і професійних ТЦК, а також Міноборони. Звідти цей напрям курує заступник міністра, Герой України, генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Тож все насправді виглядає оптимістичнішим, ніж пишуть у телеграм-каналах.

"Давайте вмикати тверезість розуму і приймати реальність такою, якою вона є. І годі вже допомагати ворогу втілювати його плани щодо зриву мобілізації і дестабілізації ситуації всередині держави", – закликав військовий.

 

 

Leopolis.news