logo
27/04
26/04
24/04
23/04
22/04
20/04
18/04
2 ...

ЧС-2023 з фехтування: Харлан відмовилась тиснути руку подоланій росіянці, попри загрозу дискваліфікації

27-07-2023 14:401931

ЧС-2023 з фехтування: Харлан відмовилась тиснути руку подоланій росіянці, попри загрозу дискваліфікації

Українська фехтувальниця Ольга Харлан на чемпіонаті світу у першій ж сутичці перемогла нейтральну фехтувальницю з Росії Анну Смірнову, після чого ледь не отримала дискваліфікацію.

Про це пише «Суспільне».

Зокрема, представники України на чемпіонаті світу з фехтування мали бути представлені не в усіх видах зброї. Це було пов'язано з наявність у турнірах представників росії та білорусі, які заявилися як нейтральні атлети. А також наказом міністерства молоді та спорту України, який заборонював українським атлетам змагатися разом з росіянами та білорусами.

За день перед стартом плей-оф в індивідуальному турнірі з фехтування у жіночій шаблі Мінмолодіспорту внесло зміни у правила - дозволило виступати на змаганнях проти росіян і білорусів, якщо вони виступали під нейтральним прапором. Це надало можливість виступити Ользі Харлан - лідерка збірної України завдяки високому номеру посіву мала розпочати турнір вже у плей-оф.

Проте у першому ж раунді плей-оф Харлан мала зустрітися саме проти фехтувальниці з росії – Анни Смірнової. І сутичка проти росіянки ледь не закінчилася для українки дискваліфікацією.

Харлан перемогла Смірнову з рахунком 15:7, однак після завершення сутички обидві фехтувальниці мали «привітати» одна одну - відповідне правило вказано в регламенті Міжнародної федерації фехтування.

Харлан після сутички висунула вперед зброю, запропонувавши «стукнутися» шаблями замість рукостискання. Смірнова натомість хотіла саме від українки рукостискання і від пропозиції українки відмовилася.

У відповідь на рішення росіянки Харлан покинула доріжку. Смірнова ж натомість залишилася на ній, протестуючи проти дій українки і вимагаючи її дискваліфікації відповідно до пункту 4.6 регламенту FIE - через «прояв неповаги» з боку українки. Через це росіянка деякий час сиділа на стільці, очікуючи рішення від організаторів чемпіонату світу.

З моменту початку сутички минуло 52 хвилини, після чого до Смірнової підійшов офіційний представник турніру. Після обміну репліками фехтувальниця ще кілька хвилин перебувала на доріжці, після чого її залишила, а на табло з'явилися прізвища інших учасниць.

Згідно із даними лайвтабло чемпіонату світу, Харлан все ж пройшла до наступного раунду. У наступному раунді вона зустрінеться проти представниці Болгарії Йоани Ілієвої.

Leopolis.news