logo
28/04
27/04
26/04
2 ...

Рада закликала ЮНЕСКО позбавити росію членства через ракетні удари по Одесі та Львову

28-07-2023 12:28608

Рада закликала ЮНЕСКО позбавити росію членства через ракетні удари по Одесі та Львову
Фото: ілюстративне

Верховна Рада України закликає ЮНЕСКО, парламенти та уряди іноземних держав позбавити росію членства в цій організації та її органах.

За відповідне рішення проголосували 296 народних депутатів, пише УНІАН.

Йдеться про Постанову про Звернення ВР до Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), парламентів та урядів держав-членів цієї міжнародної організації про необхідність позбавлення російської федерації членства в ЮНЕСКО (реєстр. №9535).

Відповідно до цієї постанови, ВР звертається до ЮНЕСКО, парламентів та урядів іноземних держав з тим, аби розпочати необхідні консультації для ініціювання, відповідно до Конституції (Статуту), внесення змін до нього для подальшого позбавлення росії членства в ЮНЕСКО та її органах.

ВР також звертається до парламентів та урядів іноземних держав із закликом рішуче засудити злочини, вчинені збройними силами росії, іншими підконтрольними їй військовими формуваннями, окупаційними адміністраціями рф на території України, політичним та військовим керівництвом росії проти культурної спадщини України, включаючи об’єкти Всесвітньої спадщини.

Крім того, Рада закликає їх здійснити всі можливі заходи для розслідування цих злочинів, притягнення до відповідальності та справедливого покарання всіх винних у їх скоєнні в рамках національних та міжнародних юрисдикцій.

Український парламент також звертається до ЮНЕСКО з тим, аби невідкладно направити до України місію для оцінки збитків, завданих російськими атаками на об’єкти Всесвітньої спадщини у Львові та в Одесі, визначення допомоги та можливих дій ЮНЕСКО для захисту об’єктів культурної спадщини в Україні від російської агресії.

Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news