logo
27/04
26/04
2 ...

У Львові пройшов воркшоп «Напрацювання моделі діяльності центру допомоги врятованим за кордоном на прикладі Чеської республіки»

28-07-2023 21:00792

У Львові пройшов воркшоп «Напрацювання моделі діяльності центру допомоги врятованим за кордоном на прикладі Чеської республіки»
Фото: організаторів

У Львові 26-27 липня відбувся воркшоп «Напрацювання моделі діяльності центру допомоги врятованим за кордоном на прикладі чеської республіки».

Про це повідомляють організатори.

Відкрила воркшоп Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, яка подякувала всім учасникам заходу за покрокову, масштабну роботу із запровадження діяльності Центрів допомоги врятованим, що в результаті призвело до створення в регіонах України системи комплексних сервісів для постраждалих від насильства в умовах війни. «Ми маємо втілити всі наші найкращі напрацювання, вдалі практики роботи ЦДВ у оптимальну модель, яка буде спроможна дієво забезпечувати послугами наших громадян за кордоном», - зазначила К. Левченко.

Урядова уповноважена з прав людини Чехії Клара Шимачкова Лауренчикова долучилася до дискусії онлайн і проінформувала учасників про те, що Чехія прийняла найбільшу кількість біженців з України серед краін ЄС у співвідношенні до кожного громадянина ЧР. Чеська урядовиця запевнила: всі юридичні, адміністративні, соціальні питання, які виникнуть під час впровадження діяльності Центру допомоги врятованим у Празі будуть вирішені максимально швидко та з врахуванням інтересів українських громадян, які тимчасово перебувають у Чехії.

Керівниця підрозділу з питань захисту від Управління верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні) в Україні Карен Уайтінг під час онлайн включення звернула увагу на необхідності створення українським громадянам, які у результаті війни виїхали за кордон, найбільш сприятливих умов. Зокрема надання сервісних послуг рідною мовою, людьми, які є носіями однієї культури, національної та ментальної ознаки. Це максимально сприятиме адаптації українців до життя у нових обставинах та їх відновлення, - зазначила К. Уайтінг.

Від представників громадянського суспільства до учасників Воркшопу звернувся громадський радник Віцепрем’єрки з питань Євроінтеграції О.Стефанішиної, Голова UA Experts Sergiy Nizhynskyi. Він підкреслив, що завдяки спільній роботі громадськості, міжнародних партнерів та урядовців ми вийшли на фінішну пряму зі створення першого центру надання допомоги за межами України, наразі у Празі. «Але з врахуванням великої кількості українців які наразі перебувають закордоном, ми у перспективі будемо поширювати цю ініціативу з відкриття ЦДВ і у інших країнах ЄС, де нині масово перебувають наші співвітчизники», - завірив С.Ніжинський.

Дієвість національної системи Центрів допомоги врятованим презентувала учасникам Воркшопу предстставниця Фонду ООН в галузі народонаселення Nina Lompart. У ході презентації акцентуація була зроблена на унікальності досвіду роботи ЦДВ в Україні та творчості роботи команд експертів ЦДВ, які безпосередньо надають послуги постраждалим. «У ЦДВ постраждалі нині можуть отримати: соціально-психологічну, юридичну та інформаційну допомогу у форматі “case management”, за яким фахівець Центру відповідно до потреб самостійно контактує з усіма релевантними надавачами послуг та супроводжує постраждалу особу на всьому етапі отримання допомоги, - зазначила Н.Ломпарт.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news