logo
27/04
26/04
24/04
23/04
22/04
20/04
18/04
2 ...

Федерація фехтування України вимагає позбавити росіянку Анну Смірнову нейтрального статусу

30-07-2023 11:261714

Федерація фехтування України вимагає позбавити росіянку Анну Смірнову нейтрального статусу
Фото: 24 каналу

Федерація фехтування України звернулася до Міжнародної федерації фехтування (FIE) з вимогою виключити російську шаблістку Анну Смірнову зі списку нейтральних спортсменів через невідповідність останньої цьому статусу і негайно усунути її від участі у змаганнях під егідою FIE.

Про це йдеться у повідомленні Федерації.

«Активність Анни Смірнової в Instagram, де вона відкрито демонструє вербальну і невербальну підтримку російської армії, яка є символом і реалізатором агресії проти України, свідчить, що вона аж ніяк не нейтральна спортсменка і ніколи не була такою.

Враховуючи, що це вже не перший випадок, коли у список нейтральних спортсменів потрапляють особи, які «діють всупереч миротворчій місії олімпійського руху, демонструючи відкриту та активну підтримку злочинного геноциду солдат російської армії на українській землі» (14 червня 2023 року ФФУ вже надсилала звернення до FIE з відповідними доказами щодо іншої російської фехтувальниці Валерії Кобзєвої, яку у підсумку було позбавлено нейтрального статусу), ми наполягаємо на тому, щоб Виконавчий комітет FIE переглянув процес надання нейтрального статусу і зробив його більш ефективним та прозорим для всіх членів FIE», – наголосили у ФФУ.

Нагадаємо, 26 липня Міністерство молоді та спорту України припинило бойкотувати міжнародні змагання за участі росіян і білорусів у нейтральному статусі і дозволило українським спортсменам виступати на таких чемпіонатах.

27 липня українську шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу з фехтування в Мілані за відсутність «прояву поваги» до росіянки після перемоги у двобої. Харлан на старті турніру перемогла росіянку Анну Смірнову та після завершення бою відмовилася тиснути їй руку.

Ольга Харлан заявила, що примус до миру неможливий, а правила у світі спорту мають змінитися відповідно до реалій.

Виконавчий комітет Міжнародної федерації фехтування (FIE) призупинив «чорну картку» для української фехтувальниці Ольги Харлан. Тепер вона зможе виступити у команді на чемпіонаті світу.

Після скандалу Міжнародна федерація фехтування скасувала обов’язкове рукостискання

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news