logo
28/04
27/04
26/04
2 ...

Захист енергетичних об’єктів – одне з ключових завдань у підготовці до опалювального сезону – Галущенко

11-08-2023 09:23546

Захист енергетичних об’єктів – одне з ключових завдань у підготовці до опалювального сезону – Галущенко
Фото: Ілюстративне

Наступний опалювальний сезон, буде складнішим, ніж минулий.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, перебуваючи на Полтавщині,  повідомляє Урядовий портал.

 «Наступний опалювальний сезон, як про це вже неодноразово заявляв Президент України Володимир Зеленський, буде складнішим, ніж той, який ми пройшли. Очікуємо, що російський терор буде тривати. Тому у фокусі уваги - не тільки ремонтна кампанія, але і захист енергетичних об’єктів. У цьому маємо спиратися на наш напрацьований досвід. Беручи до уваги, що значну шкоду об’єктам завдавали дрони-камікадзе, є необхідність у системах пасивного захисту, які допоможуть мінімізувати пошкодження у разі повторення повітряних атак», - зазначив Герман Галущенко.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін зазначив, що область готується до проходження чергового складного опалювального сезону. Зокрема, планується підвищити автономність критично важливих підприємств на випадок тривалих відключень, і тому для забезпечення їх альтернативним живленням за кошти обласного бюджету та міжнародних донорів закуповуються генератори потужністю понад 100 кВт. 

Окремо було зазначено, що постачальники послуг населенню мають бути готові до посилення комунікації з людьми в умовах обмеження споживання та за потреби розширити кол-центри.

Голова Держенергонагляду Руслан Слободян окреслив перебіг ремонтної кампанії в області. Він відзначив, що на Полтавщині ведуться роботи з відновлення пошкоджених об’єктів, підсилюється їх фізичний захист.
Важливий напрямок, який також обговорювався під час наради, - це синхронізація роботи усіх служб на випадок пошкодження обладнання, та створення напрацювань для швидкого відновлення електро- та теплопостачання.

Для забезпечення функціонування критичної інфраструктури у режимі обмеження споживання міністр енергетики окремо наголосив на необхідності наростити генерацію всередині області, зокрема за рахунок газовидобутку.
Герман Галущенко зазначив, що це дасть можливість постачання електроенергії для критичної інфраструктури навіть у разі атак.

Про важливість забезпечення стабільної роботи газотранспортної системи говорив генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа. Він зазначив, що об’єкти компанії забезпечені автономними джерелами живлення та будуть готові продовжити постачання газу населенню та підприємствам навіть у разі блекаутів.
У планах також - встановлення в Полтавській області додаткової газотурбінної установки потужністю до 28 МВт.

Генеральний директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький зазначив, що за підсумками року очікується зростання видобутку нафти на 6% і незначний приріст видобутку газу. Водночас робота видобувних та виробничих об'єктів повністю залежить від стабільної роботи енергосистеми України.
«Те, що можна було зробити, щоб забезпечити альтернативне постачання електроенергії, на сьогодні зроблено. Крім того, проведено роботи з підвищення фізичного захисту об’єктів», - сказав він.

Директор Департаменту захисту критичної інфраструктури адміністрації Держспецзв'язку Андрій Чотчиков наголосив, що всі структури матимуть необхідний алгоритм дій на випадок поновлення російських терористичних атак.
Після наради Герман Галущенко разом з учасниками зустрічі ознайомився з ходом відновлювальних робіт на ключових енергетичних об’єктах області та процесом підготовки до опалювального сезону.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news