logo
27/04
26/04
2 ...

10 тисяч осіб, які за документами вважалися померлими, отримували виплати ВПО – Верещук

11-08-2023 09:12404

10 тисяч осіб, які за документами вважалися померлими, отримували виплати ВПО – Верещук
Фото: Укрінформ

Мінфін та Мінсоцполітики з 1 серпня розпочали верифікацію внутрішньо переміщених осіб і вже є перші результати.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла Ірина Верещук, віцепрем’єр–міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

 Зокрема, виявилося, що 10 тисяч осіб, які вважаються за померлих, отримують виплати.

«Це перші такі результати. 10 тисяч людей, які в РАЦСІ у нас рахуються як такі, що померли, на них видане свідоцтво про смерть, отримують такі виплати. І таких випадків є, як ви бачите, 10 тисяч. 105 тисяч – це ті, хто виїхали, живуть понад рік за кордоном. Тобто оформили ВПО, отримують ці ВПО, але живуть понад рік за кордоном. 105 тисяч, але тут теж люди потребують. Ми дуже хочемо, щоб це було справедливо», – повідомила віцепремєр–міністерка.

Вже з 1 вересня виплати припинять ще деяким категоріям ВПО, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

«Якщо людина отримує 100 тисяч гривень зарплати, а у нас є такі зарплати, якщо людина отримує навіть 50 тисяч гривень зарплати, їй не потрібні 2 тисячі гривень від держави. Будьмо щирі. Якщо людина мала кошти купити нове авто, ми говоримо тільки про нове авто не старше 5 років, за той період, коли отримує виплати, не за весь період, не з 2022 року. А тільки з того часу, коли постанова вступила в дію, з 15 липня. От коли буде встановлено, що людина купила у цей період з 15 липня авто і претендує на виплати, або будинок за 50 тисяч доларів і претендувати на 2 тисячі – це не чесно», – заявила урядовиця.

Загалом, як розповіла міністерка, в Україні сьогодні обліковані 4,9 мільйони внутрішньо переміщених осіб. Але реальна цифра майже 7 мільйонів, – зазначає Верещук.

«Є такі, які просто не звертались за довідкою. З них, з тих 4,9 мільйона, 2,6 мільйона – це ті, хто отримують виплати щомісяця. От уже майже півтора року. 2 і 3 тисячі, ви знаєте цю суму», – сказала урядовиця.

На запитання чи планують підвищувати виплати ВПО, Ірина Верещук відповіла, що спершу збираються навести порядок, щоб зрозуміти, який є резерв.

«От коли ми наведемо лад, ті, хто реально мають великі заробітні плати, ті, хто мають депозити, автівки і будинки, ті, хто не мають права на такі виплати за визначенням, відсіються, ми побачимо, скільки у нас є цей резерв. Бо ніхто не ставить собі за мету щось на комусь економити», – наголосила Верещук.

За словами міністерки, для фінансування ВПО цьогоріч необхідно 72 мільярди.

«Ми щомісяця шукаємо... Ми йдемо до наших партнерів, бо це найбільша стаття видатків після СБУ», – резюмувала урядовиця.

В Україні станом на початок 2023 року офіційно зареєстровано понад 4 мільйони 850 тисяч внутрішньо переміщених осі

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news