logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Міносвіти хоче ліквідувати десятки спеціальностей – освітяни проти

11-08-2023 10:407535

Міносвіти хоче ліквідувати десятки спеціальностей – освітяни проти
Фото: chytomo.com

Міністерство освіти і науки України підготувало для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти». Цей документ мав би вступити в силу з 1 січня 2024 року.

Відповідно до цих пропозицій з існуючого переліку галузей знань і спеціальностей зникають наступні спеціальності: «Міжнародні економічні відносини», «Музеєзнавство, пам’яткознавство», «Міжнародне право», «Громадське здоров’я», «Геодезія та землеустрій», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Агроінженерія», «Захист і карантин рослин», «Прикладна механіка», «Гірництво», «Медична психологія», «Педіатрія» та інші. 

Ще одні спеціальності об’єднуються. Так спеціальності «Атомна енергетика»,  «Теплоенергетика»  та «Відновлювані джерела енергії та гідроенергетика» об’єднали в «Енерговиробництво». «Дизайн» перейменовують в «Послуги краси». Спеціальність «Туризм та рекреація» тепер буде називатися «Подорожі, туризм та рекреація». Взагалі зникла «Астрономія».

Міносвіти стверджує, що пропонований Перелік структурно і кількісно наближено до переліку галузей Міжнародної стандартної класифікації освіти та «є черговим кроком до переходу на єдині статистичні стандарти та системи класифікації для гармонізації і забезпечення порівнянності державної статистики із такими міжнародними стандартами та рекомендаціями, як міжнародні стандартні системи класифікації ООН».

Пропонований перелік поширюється на освітні програми у сфері вищої та фахової передвищої освіти. На відміну від попередніх редакцій переліку цей проєкт пропонує визначити та затвердити рівень освіти, на якому можуть відкриватися освітні програми за конкретною спеціальністю.

Як зазначають на умовах анонімності керівники окремих львівських університетів, сьогодні такі зміни недоречні, оскільки вони внесуть хаос і жодним чином не вплинуть на покращення якості освіти. «Зміна назв спеціальностей ну точно на якомусь двадцятому місці в переліку проблем, які нині стоять перед вищою школою. А імітація бурхливої діяльності ніби на вимогу стандартів ООН є димовою завісою. Хай би дали університетам реальну автономію та належне фінансування науки. І тоді інші реформи підуть природнім шляхом завдяки конкуренції», – говорить ректор львівського національного університету. 

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту приймають у довільній формі до 08 вересня 2023 року на електронну адресу: maryna.mruha@mon.gov.uamruga@mon.gov.ua.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news