logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Лицемірство Білого Дому

25-08-2023 13:342477

Лицемірство Білого Дому

Видання «Wall Street Journal» опублікувало статтю Бенджаміна Дженсена, наукового співробітника Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), який розповів, що адміністрація Білого Дому може без додаткових капіталовкладень суттєво посилити ЗСУ військовою технікою, яка вже списана і простоює у пустелі Арізони. Зазначена зброя ще придатна для застосування і перебуває у стадії надійної консервації. Проте адміністрація Байдена залякує сама себе і весь світ, що Московія розпочне світову ядерну війну, якщо Білий Дім передасть Україні цю списану військову техніку.

У травні 2022 року Джо Байден з великими потугами підписав закон про ленд-ліз для України, який прийняв Конгрес США. У липні 2022 року Палата представників Конгресу США схвалила і скерувала $100 мільйонів для навчання українських пілотів керувати американськими.

Президент України з березня 2022 року просить США надати ЗСУ винищувачі F-15 і F-16 американського виробництва. Проте адміністрація Байдена досі не передала Україні навіть жодного набою у рамках закону про ленд-ліз, не передала запитувані американські літаки у рамках мільярдної військової допомоги Україні та не розпочала навчання українських пілотів, що викликало напруженість серед законодавців на Капітолійському пагорбі. Ба більше, адміністрація Байдена заблокувала  передачу для України польських літаків МіГ-29 із авіабази Рамштайн у Німеччині вже після того, як Варшава зробила таке оголошення без консультацій із Вашингтоном. Про це 15 липня 2022 року в статті «House authorizes training for Ukrainian pilots to use U.S. aircraft» («Палата представників дозволила українським пілотам навчатися користуватись американськими літаками») повідомило вашингтонське видання «Defense News».

Минув рік. Продемократичний (пробайденівський) телевізійний канал CNN опублікував 21 червня 2023 року статтю «Ukrainian pilots plead for F-16s as they battle Russian air superiority» («Українські пілоти просять про F-16 для боротьби з перевагою рашистів у повітрі»). У колективній статті чотирьох журналістів розповідається про непаритетну боротьбу застарілих українських літаків Су-25 із сучаснішими рашистськими Су-35. 

Український пілот (позивний «Джус») розповів CNN, що українські пілоти почали самостійно вивчати F-16 ще у 2022 році. Українські пілоти вдосконалили технічну англійську мову, прочитали не засекречені військові посібники та вдосконалюють професійні навички на імпровізованих тренажерах F-16.  Пілот «Джус» переконаний, що перехід на F-16 для українських пілотів буде легким, їм достатньо буде практичних занять на американських військових базах не більше чотирьох місяців

У лютому 2023 року Джо Байден лицемірно заявив, що Україні не потрібні винищувачі F-16. Мовляв, досвідчені американські військові вважають, що «жодної потреби в американських винищувачах для України нема». Водночас жоден наступ американських військ досвідчені американські командувачі ніколи не розпочнуть без потужної повітряної підтримки. Так сказано в американській військовій доктрині (доктрина Вайнбергера).

Авторитетний військовий експерт Бенджамін Дженсен у своїй публікації «To Get Ukraine Air Support Quickly, Try the Boneyard» («Аби швидко надати авіапідтримку Україні, необхідно залучити авіаційні сховища») наголосив, що «чудові літаки простоюють в американських пустелях у той час, як вони могли би допомогти Києву в контрнаступі». Якщо сотні літаків і далі будуть припадати пилом у пустелях США – це принесе корить тільки терористичній Москві. Водночас надання Україні вже списаної, але ще цілком придатної військової техніки не призведе до ескалації конфлікту, якого так остерігається боягузливий Байден, наче у нього нема найсильнішої армії у світі враз із НАТО та ядерної зброї.

В авторитетному виданні «The Wall Street Journal» Бенджамін Дженсен написав: «Поки Захід вирішує, в який спосіб передати Україні F-16 до кінця року і навчити її пілотів, є метод, яким Америка може посилити українську повітряну міць вже зараз − це військово-повітряна техніка на складах. Десятиліттями США зберігають списані літаки (реактивні, турбогвинтові та гелікоптери) в готовності до повернення у стрій або для використання на запчастини. Ця простий спосіб надати Україні засоби для самозахисту в найближчій перспективі й без ескалації конфлікту».

Зі статті Джефрі Моррісона «Welcome to the Boneyard, a desert tomb for US military aircraft» («Ласкаво просимо до авіакладовища, пустельної могили для американських військових літаків») можемо дізнатись і побачити на фото скільки військової техніки припадає пустельним пилом на військових складах Аризони. Усім цим армійським добром опікується 309 Авіаційно-космічна група технічного обслуговування та регенерації (AMARG). Ця ж структура готує цю техніку і для передачі на металобрухт

В іншій своїй статті Джефрі Моррісон опублікував 48 фото із законсервованими літаками, які вже зняті з американського озброєння, проте ще цілком придатні для застосування. Це і «F-15 Eagle» (фото №9), і «F-14 Tomcat» (фото № 12), на якому літав Том Круз у фільмі «Найкращий стрілець», і «F-16 Falcon» (фото №14) та багато іншої авіаційної техніки.

На сайті «Airplane Boneyards» (Авіаційні кладовища) розміщена карта штату Аризона і позначені місця, де зберігають лише вже списану авіаційну техніку, а ще є чимало складів із іншою списаною і законсервовано військовою технікою. Таких кілька кілометрових по периметру авіаційних кладовищ є аж чотири. Отож невелика частина одного із таких складів цілком достатня, щоби ЗСУ отримали суттєву перевагу над московськими терористами

У наступній публікації зробимо спробу з'ясувати, навіщо Джо Байден швидше віддасть всю списану авіаційну техніку в утилізацію на металобрухт у вересні-жовтні 2023 року, однак не передасть її для потреб України. Тоді, вірогідно, стане зрозумілим, навіщо у Білому Домі ламають комедію із добрим і поганим поліцейськими. Добрий поліцейський − це тандем Ентоні Блінкен і Ллойд Остін, а поганий поліцейський − Джейк Салліван і Вільям Бернс. 

А ще поміж ними плутається Марк Міллі, сумнівний радник боягузливого Джо Байдена. У відеоінтерв'ю «Генерали США нагло брешуть про F-16! Це змова ворогів України» Олексій Гетьман, український військовий експерт, дивується винятковій некомпетентності військового радника президента США.

Ярослав ЛЕВКІВ, для Leopolis.news