logo
27/04
26/04
2 ...

Суд повернув державі у власність будинок-садибу Терещенків, який УПЦ (МП) забрала під монастир

31-08-2023 14:38321

Суд повернув державі у власність будинок-садибу Терещенків, який УПЦ (МП) забрала під монастир
Фото: З Вкіпедії

Суд повернув у державну власність палац Терещенків у селищі Червоне на Житомирщині, який УПЦ московського патріархату використовувала як будівлю монастиря.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

«Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Бердичівської окружної прокуратури Житомирської області і повернув у державну власність пам’ятку місцевого значення - будинок-садибу Терещенка в смт. Червоне Житомирської області», - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили,  що долучилося до розгляду справи в 2023 та стали на захист пам’ятки. «Завдяки спільним зусиллям фахівців МКІП та органів прокуратури, маємо ще одну успішну колаборацію щодо захисту та повернення майна в державну власність», - повідомили у Мінкульті.

Довідка

Палац Грохольських-Терещенків був збудований у 1851 році графом Адольфом Норбертом Еразмом Грохольським, який на той час володів селом.

Після його смерті у 1863 році дружина продала Червоне разом з маєтком у неоготичному стилі Федору Терещенку. Пізніше, у 1909 році, на території маєтку син Федір розташував авіамайстерню «Авіаційний завод Терещенка», де проєктували і збирали літаки.

Палац знаходився у власності Терещенків до Жовтневого перевороту 1917 року. У 1928 році будівлю підпалили, пожежа пошкодила автентичні інтер'єри. Приблизно до кінця XX століття тут знаходилося професійно-технічне училище, а після проголошення незалежності – жіночий монастир Святого Різдва Христового.

Сьогодні палац перебуває у напівзруйнованому стані, хоча й офіційно перебуває під охороною як пам’ятка архітектури місцевого значення.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news