logo
31/08
28/08
28/04
22/03
01/03
14/02
29/12
17/11
28/10
30/09
16/09
30/08

Юрист роз’яснив, хто має право отримати компенсацію після смерті військового та чому в ній можуть відмовити

31-08-2023 17:015367

Юрист роз’яснив, хто має право отримати компенсацію після смерті військового та чому в ній можуть відмовити
Фото: Детектор медіа

Які юридичні проблеми виникають у рідних загиблих військових, пояснив юрист, консультант благодійного фонду «Ми поруч» Євгеній Промський.

Про це пише «Детектор медіа».

Сім’ї загиблих військових продовжують боротися за своє право отримати компенсації, але цей процес займає багато часу та не завжди успішний. Нижче розберемося чому.

Почнемо з визначення поняття «загиблий військовослужбовець». Таким вважається особа, яка мала статус військовослужбовця:

  • Збройних сил;
  • Служби безпеки;
  • Служби зовнішньої розвідки;
  • Головного управління розвідки Міністерства оборони;
  • Національної гвардії;
  • Державної прикордонної служби;
  • Управління державної охорони;
  • Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації;
  • Державної спеціальної служби транспорту;
  • особи рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій;
  • особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліції.

На виплату одноразової грошової допомоги можуть розраховувати сім’ї військовослужбовців, які померли не пізніше ніж через один рік після отримання поранення (контузії / травми / каліцтва).

Тепер розберемося з тим, кого саме можна вважати сім’єю загиблого в такій ситуації. Такими визнаються:

  • батьки загиблого;
  • один із подружжя (важливо, щоб ця особа не одружилася вдруге після смерті військовослужбовця);
  • діти, які не досягли повноліття;
  • утриманці померлого.

Кого визначають як утриманця. Це члени сім’ї померлого, що перебували на його утриманні або отримували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів для існування. Але в реальності для того, щоб установити перебування особи на утриманні, необхідно надати суду докази, які підтверджують ці обставини:

  • відсутні або низькі власні доходи;
  • фінансова допомога утримувача;
  • пояснення свідків.

Можливі випадки встановлення права на одноразову грошову допомогу в судовому порядку. Наприклад, у практиці буває, що брати та сестри загиблих військовослужбовців можуть отримати компенсацію при умові, що вони не перебувають у шлюбі та, наприклад, потребують коштів для лікування.

У чому основна причина затримки виплат

Основна проблема щодо затримки одноразової виплати від держави — це збір документів. Проблема в тому, що більшість необхідних документів видає військова частина, де служив загиблий військовий.

Військові частини здебільшого також є бойовими підрозділами. Тобто вони розташовані або в безпосередній зоні бойових дій, або в прифронтовій зоні. Зазвичай ця процедура проходить так: особа, яка має право на грошову допомогу, звертається до військкомату, потім військкомат робить запит до військової частини або людина сама звертається до військової частини через «Укрпошту».

Поки ці документи надійдуть до частини, мине певний час. Потім починається етап очікування. Він може тривати довго, адже, ймовірно, подібні запити роблять й інші люди, що збільшує обсяг роботи. Також військові частини мають інші завдання: від відпусток військовим до виплати грошового забезпечення.

Основна проблема під час оформлення виплат — документи. Часто це також суб’єктивний фактор. У військовій частині робота побудована по-своєму та не всі командири є порядними. Є такі, що намагаються затягнути цей процес. Одна частина може відповідати умовно за два тижні, інша — за два місяці.

Які найчастіші причини відмови у виплатах

Зазвичай відмовляють у двох випадках. Перший — відсутність якихось необхідних документів. Другий пов’язаний із тим, що, на думку військкомату або комісії Міноборони, яка займається розглядом заяв, людина не має права на компенсацію.

Це зазвичай відбувається тоді, коли жінка та чоловік проживали разом без зареєстрованого шлюбу. У такому разі потрібно доводити через суд, що ці люди були сім'єю, хоча офіційного шлюбу не укладали.

Люди, які опинилися в описаних ситуаціях, можуть отримати особисту безплатну консультацію юриста, звернувшись до благодійного фонду «Ми поруч». Також фонд надає матеріальну та психологічну допомогу жінкам загиблих воїнів. З роботою організації можете ознайомитися на сайті фонду.

Якщо вам або вашим знайомим необхідна допомога, залиште заявку на сайті, наші спеціалісти вийдуть на зв’язок. Якщо ви хочете доєднатися до команди, маєте юридичну, психологічну освіту або бажання стати волонтером, заповніть форму на сайті.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news