logo
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

У Львові визначили переможців другого Всеукраїнського композиторського конкурсу ім. Скорика

01-09-2023 19:53924

У Львові визначили переможців другого Всеукраїнського композиторського конкурсу ім. Скорика

Головним завданням Конкурсу є підтримка і промоція симфонічної творчості нової ґенерації молодих українських композиторів, збереження та розвиток традицій національної композиторської школи, яскравим представником якої є Мирослав Скорик. Цьогоріч Конкурс відбувся у Львівській національній філармонії вдруге.

Про це повідомляє пресслужба Львівської національної філармонії ім. М. Скорика.

Предмет Конкурсу — твір для одного інструмента соло (на вибір) з симфонічним оркестром, що спеціально написаний для Конкурсу (завершений у 2023 році) та не був публічно виконаний до подачі на Конкурс. Твори повинні базуватися на переосмисленні традицій української симфонічної музики у поєднанні з новаторськими пошуками, притаманними світовій музиці другої половини XX — початку XXI століття.

Вісім партитур було подано на Конкурс і передано на оцінювання міжнародному журі у складі:

  • Юрій Ланюк, голова журі, композитор, Україна
  • Богдана Фроляк, композиторка, Україна
  • Іван Небесний, композитор, Україна
  • Кармелла Цепколенко, композиторка, Україна
  • Назарій Стець, виконавець, Україна
  • Єжи Корновіч, композитор, Польща
  • Вінсент Козловський, диригент, композитор, Польща

Проведення Конкурсу забезпечував Оргкомітет (голова — генеральний директор Львівської національної філармонії Володимир Сивохіп, виконавчий директор Конкурсу Богдан Сегін). Було визначено шість критеріїв оцінювання поданих на Конкурс партитур:

Композиторська професійна майстерність

  • Якість нотного запису
  • Ідея, концепція і форма
  • Майстерність володіння оркестровим письмом
  • Прояв композиторської індивідуальності
  • Елементи новаторства

Оцінювання за цими критеріями відбувалося за десятибальною шкалою.

Згідно з результатами оцінюваннями, три композиції-переможці отримали по 320, 278 та 246 балів відповідно.

І місце — партитура під кодом “Jupiter141”, Концерт для віолончелі та оркестру «Concellastra» (автор Юрій Пікуш, м. Дніпро)

II місце — твір із символом “siddal”, Поема для контрабаса та оркестру «Antonych-fragments» (авторка Рената Сокачик,  м. Ужгород)

III місце —  твір із символом “Seishin”, Концерт для віолончелі з оркестром № 1 «Картини війни» (автор Нікіта Іванченко,  м. Маріуполь)

Три переможці будуть відзначені винагородами відповідно у 200 000 грн (брутто), 170 000 грн (брутто) та 130 000 грн (брутто). Крім цього, їхні твори прозвучать на концерті 29 Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» (за участі Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії, диригент — Вінсент Козловський).

Спеціальну премію Конкурсу від Оани та Сімона Камартін — присуджено твору під кодом “Cookie Monster” (“Монолог-діалог-полілог” для контрабаса та оркестру, автор Остап Мануляк,  м. Львів). Її грошовий еквівалент складатиме 750 євро.

Нагородження переможців відбудеться 1 жовтня у Львівській національній філармонії.

Всеукраїнський композиторський конкурс імені Мирослава Скорика започатковано у Львові у 2021 році та присвячено пам’яті видатного українського композитора Мирослава Скорика. Конкурс організовує і проводить Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика у співпраці з Департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради. Партнером Конкурсу є ЛОНСКУ, Львівська організація Національної Спілки композиторів України. 

Офіційний сайт Конкурсу: http://skoryk-competition.philharmonia.lviv.ua/ 

Офіційна Facebook-сторінка: https://www.facebook.com/Skoryk.Composers.Competition 

Leopolis.news