logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

Ігор Мазепа та партнери виграли апеляцію в ексвласників газового родовища. Чому корпоративний конфлікт перетворився на кримінальну справу

09-09-2023 19:352231

Ігор Мазепа та партнери виграли апеляцію в ексвласників газового родовища. Чому корпоративний конфлікт перетворився на кримінальну справу
Фото: Ілюстративне

Власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа та його партнери Іван Олійник і Олег Ведмідь 7 вересня отримали рішення Київського апеляційного суду на свою користь у кейсі ТОВ «Навігатор Майницьке», яке є єдиним власником ліцензії на видобуток газу на Майницькому родовищі Львівської області.

Раніше Мазепа заявляв про тиск правоохоронців на бізнес у цій справі, пише Forbes.ua.

Суперечка щодо корпоративних прав ТОВ «Навігатор Майницьке» виникла через претензії колишніх власників родовища Романа Кунцяка та Олега Токаря, які раніше володіли ним через компанію ТОВ «Навігатор Комплект». Вони звернулися до Головного слідчого управління Національної поліції України із заявою про те, що акціонери нового власника ТОВ «Села Енерджи» привласнили чуже майно шляхом обману та за попередньою змовою групи осіб.

Головна претензія – власники ТОВ «Села Енерджи» ніби не сплатили бонусний платіж ексконтролерам родовища за корпоративні права ТОВ «Навігатор Майницьке». Нацполіція відкрила кримінальну справу, кваліфікувавши такі дії Мазепи та партнерів як злочин.  

У чому полягає конфлікт та чому у ньому зʼявилися правоохоронці?

Справа Мазепи: тиск на бізнес чи кримінал

Ексвласники вже судилися з Мазепою щодо несплати бонусного платежу та вимагали повернути собі 61% корпоративних прав ТОВ «Навігатор Майницьке». «До того, як були задіяні правоохоронці, це був звичайний корпоративний конфлікт, який вирішувався у судовому порядку», – говорить адвокат Мазепи Михайло Луцький.

У червні Господарський суд міста Києва за позовом ТОВ «Села Енерджи» до ТОВ «Навігатор Комплект» прийняв рішення на користь колишніх власників. «Суд дійшов висновку, що визначені позивачем спірні пункти договору самі по собі не є недійсними, оскільки безпосередньо не суперечать законодавству», – йдеться у рішенні. Тому нові власники подали апеляцію.

Справа обтяжувалася тим, що раніше, у квітні 2023 року, у межах кримінального провадження силовики провели обшуки в інвестпартнерів Ігоря Мазепи. Також були заблоковані банківські рахунки ТОВ «Села Енерджи» і ТОВ «Навігатор Майницьке». Під час обшуку в одного з інвесторів вилучили близько $600 000, які ніби належали батьку Дмитра Олійника. Зрештою заарештували корпоративні права компанії.

Пʼять місяців акціонери не могли розблокувати рахунки та повернути вилучені гроші, розповів Луцький. На його думку, ініціювати кримінальну справу не мали права, адже у цей же час розглядалась судова справа у господарському суді, яка мала довести незаконність пунктів договору про сплату бонусного платежу.  

«Силові структури дуже зацікавилися майновими суперечками між двома приватними компаніями – теперішнім і колишнім власниками родовища. Настільки, що влаштували свій штурм за ініціативою приватної компанії», – писав у квітні Мазепа на своїй Facebook-сторінці.

Лише наприкінці травня після розголосу у ЗМІ щодо дій правоохоронців розслідування справи передали до Державного бюро розслідувань, і через певний час особисті кошти повернули, а рахунки розблокували.

Як повідомив Луцький, 7 вересня акціонери ТОВ «Села Енерджи» отримали рішення апеляційного суду на свою користь. Цього разу суд визнав, що пункти договору, на які посилається ТОВ «Навігатор Комплект» є недійсними і зобов’язання зі сплати бонусного платежу у правовому полі не передбачені. «Це зводить нанівець всі підстави, на яких будується кримінальна справа та підтверджує незаконність положень договору, на які посилаються ексвласники», – говорить адвокат.

За його словами, рішення чинне та вже набрало силу, але у колишніх власників родовища ще є можливість продовжувати судову тяганину через касацію. 

У телефонній розмові з репортером Forbes Олег Токар повідомив, що поки не бачив повне рішення апеляційного суду. «Мене дивує це рішення, я не розумію, які аргументи приймали до уваги судді, котрі його виносили», – сказав він. Ексвласники планують продовжувати оскаржувати дії нових акціонерів у відповідному судовому порядку.

Як Мазепа отримав газове родовище

Мазепа разом із партнерами стали власниками ТОВ «Навігатор Майницьке» через ТОВ «Села Енерджи» наприкінці січня 2021 року. Мазепа, Ведмідь та Олійник придбали за $1,8 млн ліцензію на видобуток газу на ділянці площею 79 кв. км на Львівщині. Відповідно до реєстру спецдозволів на користування надрами, «Навігатор Майницьке» має дозвіл до 2036 року на геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислову розробку, Майницької площі вуглеводнів (16 км на схід від міста Самбір) із подальшим видобутком нафти й газу. 

За умовами договору про продаж родовища, його ціна ніби мала складатися з двох платежів – базової вартості та бонусного платежу. Базова вартість була сплачена «Навігатор Комплект» вчасно. Далі передбачалося, що після укладення договору та набуття покупцем права власності на частку (але не пізніше як 31 березня 2022 року) «Села Енерджи» зобовʼязується розпочати буріння першої свердловини.

Залежно від геологічного успіху буріння першої свердловини і ціни на природний газ «Села Енерджи» мала здійснити на користь продавця бонусний платіж. 

Нові акціонери почали розвивати газовий бізнес, хоча вийти на промислові виробничі потужності їм так і не вдавалось. У травні 2022 року «Навігатор Комплект» отримав від «Села Енерджи» в електронному варіанті проєкт додаткової угоди до основного договору про зупинення сторонами зобовʼязань до завершення дії воєнного стану на всій території України.

У жовтні 2022 року в інтервʼю Forbes Мазепа серед основних перепон для розвитку цього бізнесу називав відсутність в Україні належної компетенції у місцевого персоналу. «Західні компанії, які приносили знання та технології в Україну, не пускають сюди своїх фахівців і не завозять обладнання через війну», – говорив він.

Крім того, бізнесмен зазначав, що після проведення дослідження родовища, обсяги газу виявилися меншими, ніж декларували його попередні власники. Невідповідність заявлених обсягів газу – це головний аргумент проти бонусного платежу з боку нинішніх акціонерів.

 

 Leopolis.news