logo
27/04
26/04
2 ...

Топ-5 місць Львівщини, які варто відвідати впродовж «бабиного літа»

11-09-2023 15:362712

Топ-5 місць Львівщини, які варто відвідати впродовж «бабиного літа»

Цього тижня прогноз погоди надихає та мотивує. На Львівщині очікується мало опадів, синоптики обіцюють дні з приємними неспекотніми сонячними обіймами. Якщо ж протягом літа ви не встигли насолодитися природою, та теплими літніми днями, то ця стаття стане підказкою саме для вас. 

 

1.  Печера неандертальців

Звісно, якщо ви ніколи про неї не чули, буде здивуванням, що біля Миколаєва у Львівській області було знайдено кістки та інструменти неандертальців, яким приблизно 46 тисяч років! Ґрот Прийма є цікавим та надзвичайно важливим місцем, адже це памʼятка археології європейського значення та є обовʼязковою для відвідування, якщо ви хочете відчути себе дослідником та дістати багато яскравих вражень від комплексу печер, які заховані посеред лісу.

Комфортно сюди добратись можна тільки автівкою, а найпростішим способом знайти Ґрот – скористатися навігатором Google maps. Вам потрібно буде доїхати до найближчого від стежки місця, залишити авто та піднятися до місця поселення неандертальців.  

Так печера виглядає знизу

2. Тустань

Ще одним надзвичайно цікавим місцем Львівщини є середньовічна наскельна фортеця-град, залишки якої розташовані неподалік села Урич. Вхід сюди платний, проте оплативши і пройшовши далі, ви дістаєте зрозумілий маршрут, у якому складно загубитись, зручні сходи, а також є безліч вказівників.  

Верх скельного масиву Тустані

Піднявшись на скельний масив, ви отримаєте багато приємних вражень та красивий краєвид. Добратись сюди найзручніше на авто, проте можна також скористатись автобусом. 

3. Гора Цюхів Верх 

Нещодавно над селом Східниця на горі Цюхів Верх відкрили оглядову вежу. Це конструкція у формі маяка із якої відкривається надзвичайний панорамний краєвид на найближчі гори та міста навколо неї, тому що оглядовий майданчик дозволяє побачити усе на 360°.

Доїхати до вежі можна на авто, до вежі прокладено ґрунтову дорогу. Проте також до вежі проклали велодоріжку, тому туди можна без проблем піднятись і на велосипеді.

 

Вежа має форму маяка та заввишки 15 метрів

4. Княжі скелі 

Ця памʼятка природи розташована неподалік села Тишівниця. Найвища скеля має висоту 42 метри, із неї відкривається панорамний вигляд на долину річки Стрий, Нижнє і Верхнє Синьовидне.

Сюди найзручніше потрапити на авто. Потрібно доїхати до церкви Різдва Пресвятої Богородиці, яка знаходиться у селі Тишівниця, а звідси дістатись на скелі можна, прямуючи через ліс протоптаною стежкою. Через річку від скель є місце для кемпінгу, а також на підніжжі скель є красиві печери та хороше місце для купання.

  Вигляд зі скелі на смт Верхнє Синьовидне та річку Стрий

5. Гора Лопата

Для тих, кому походи у попередні місця видалися недостатньо активним відпочинком, і для тих, кому бракує фітнесу, цей варіант буде найкращим. Піднятися на гору Лопату можна із міста Сколе. До підніжжя гори буде зручно як доїхати на авто, так і підійти пішки від зупинки або вокзалу, доїхавши на будь-якому доступному громадському транспорті. На гору йде стежка.  


  Впродовж усього підйому є таблички із номером маршруту.

Гора Лопата, висотою 1210 метрів, має помірної важкості підйом. Із собою потрібно мати воду та якийсь перекус. На вершині гори поставлений хрест, присвячений пам’яті успішних боїв УПА із загарбниками. 

 Краєвид з вершини гори Лопата

Підготував Вачков Маркіян, Leopolis.news

Фото автора