logo
27/04
26/04
2 ...

НБУ та Aflatoun International працюватимуть над підвищенням фінансової грамотності дітей та молоді

18-09-2023 18:25349

НБУ та Aflatoun International працюватимуть над підвищенням фінансової грамотності дітей та молоді
Фото: lviv.media

Національний банк України та міжнародна фундація «Aflatoun International» (Нідерланди) домовилися про поширення соціальної та фінансової освіти серед дітей та молоді України. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння між Національним банком та Aflatoun International (далі – Меморандум) підписано на початку вересня.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Aflatoun International допомагатиме Національному банку з:

  • наданням технічної підтримки та доступу до авторських навчальних посібників із соціальної та фінансової освіти і навчального плану для дітей та молоді;
  • обміном досвідом та знаннями з викладання фінансової грамотності;
  • можливостями адаптації та перекладу українською мовою авторських навчальних посібників із соціально-фінансової освіти та навчального плану для дітей і молоді.

Мета спільної роботи – формування здорової фінансової культури серед дітей та молоді України, підвищення їх рівня фінансової грамотності, що передбачає опановування певним комплексом знань, вмінь, навичок, ставлення та поведінки, який дає змогу людині щодня ухвалювати власні обґрунтовані фінансові рішення та в результаті сприятиме досягненню особистого та національного фінансового добробуту.

Нагадаємо, що підвищення рівня фінансової грамотності українців є одним із завдань Національного банку. Повноваження, які передбачають заходи з підвищення рівня фінансової грамотності населення, Національний банк отримав у вересні 2019 року.

Дослідження, проведене проєктом USAID «Трансформація фінансового сектора» спільно з Національним банком серед дорослого населення України у 2021 році, продемонструвало, що 79% українців хочуть, щоб їхні діти навчалися фінансової грамотності у школі. Діти також підтримують подібне навчання. Згідно з опитуванням, яке Національний банк провів цього року серед підлітків, 86% із них вважають, що говорити про гроші у школі потрібно, а розпочинати навчання з фінансової грамотності пропонують ще в дитячому садочку. Саме тому Національний банк у співпраці з міжнародною фундацією «Aflatoun International» планує підготувати навчальні програми та посібники не тільки для школярів, а й для дошкільнят.

«Формування фінансових звичок та цінностей варто розпочинати змалку. Що раніше дитина почне знайомитися з грошима, то простіше їй буде приймати зважені та ефективні фінансові рішення, а це найдієвіший шлях до досягнення особистої фінансової безпеки в майбутньому. Згідно з опитуваннями зазвичай у сім’ях теми грошей уникають, часто розмови з дітьми про гроші для багатьох батьків – це незручна або закрита тема. Навчання дітей фінансовій грамотності може прищепити дитині цінності, які виходять далеко за межі матеріальних стосунків, а саме: щедрість, дбайливість, допитливість, терпіння й ощадливість. Підписання цього Меморандуму дасть нам можливість систематизувати та посилити власні напрацювання з підвищення фінансової грамотності та стане ще одним важливим кроком до підвищення рівня фінансової грамотності молоді та, як наслідок, поліпшення фінансового добробуту українців загалом», – сказала Юлія Євтушенко, директор Департаменту комунікацій Національного банку.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news