logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

У Радбезі ООН мають бути представлені усі регіони світу – Зеленський (ВІДЕО)

20-09-2023 19:291361

У Радбезі ООН мають бути представлені усі регіони світу – Зеленський (ВІДЕО)

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи в середу на засіданні Радбезу ООН у Нью-Йорку, закликав домогтися того, щоб усі регіони світу були представлені в Раді Безпеки ООН.

«Рада Безпеки ООН має бути повністю підзвітна перед націями світу. Я вітаю пропозиції різних лідерів розширити представництво націй у Радбезі. Коло постійних членів Ради Безпеки має відображати сучасність. Україна вважає несправедливим, коли мільярди людей не мають свого постійного представництва в Радбезі», – заявив Зеленський.

«Африканський Союз має бути тут постійно. Азія заслуговує на ширше постійне представництво. Німеччина заслуговує на місце серед постійних членів Радбезу. Латинська Америка має бути тут представлена – постійно. І держави Тихого океану», – наголосив він.

За словами Зеленського, водночас будь-яка участь будь-якої держави – члена Ради Безпеки має призупинятися на час, коли така держава в порушення Статуту ООН іде агресією проти іншої нації.

Президент України наголосив: «Від старту повномасштабної агресії, розпочатої державою, яка досі чомусь серед постійних членів Ради Безпеки ООН, минуло вже 574 доби болю, втрат і боротьби… росія вбила щонайменше десятки тисяч наших людей і зробила мільйони біженцями, зруйнувавши їхній дім. Світова більшість визнає правду про цю війну. Це злочинна та неспровокована агресія росії проти нашої нації, що має на меті захоплення території та ресурсів України».

За словами Зеленського, це не лише російська агресія проти України: «Держава-терорист має на меті підірвати своєю агресією всі дамби міжнародних норм, які мають захищати світ від воєн. І я вдячний усім у світі, хто визнав агресію росії порушенням Статуту ООН».

«Маємо визнати: Організація у глухому куті щодо агресій. Людство вже не покладає надій на ООН, коли йдеться про захист суверенних кордонів націй… Всі у світі бачать, що саме робить ООН недієздатною. У цьому кріслі в Раді Безпеки, яке росія займає незаконно через закулісні маніпуляції після розпаду Радянського Союзу, сидять брехунці, чия робота – виправдовувати агресію та геноцид, що їх здійснює росія», – зазначив він.

«Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН у глухий кут. Хоч би ким ви були, наявна система ООН робить вас все одно меншим, ніж право вето, яке є лише в кількох та яке використовується одним – росією – на шкоду всім іншим членам ООН», – наголосив Зеленський.

Як зазначив Президент України, застосування права вето, яким користується росія, – ось що потребує реформи. За його словами, це може стати ключовою реформою. Тим, що повертає силу Статуту ООН. Вето не має слугувати зброєю для тих, хто одержимий ненавистю та війною.

«Генеральній Асамблеї ООН треба дати реальну можливість долати вето. Це перший необхідний крок. За умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, – глобальної кваліфікованої більшості – вето має реально долатися, і така резолюція Генеральної Асамблеї повинна бути обов’язковою для виконання всіма державами-членами», – відзначив Зеленський.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news