logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Що буде з медициною в Судововишнянській територіальній громаді

22-09-2023 15:053130

Що буде з медициною в Судововишнянській територіальній громаді

Попри війну в Україні продовжується розпочата ще 2017 року медична реформа.

 

Деталі втілення цієї реформи у Судововишнянській територіальній громаді описав міський голова Судової Вишні Зеновій Фольтович.

На території громади функціонує два комунальних заклади охорони здоров’я (далі ЗОЗ):

  • КНП «Судововишнянський центр первинної медико-санітарної допомоги»;
  • КНП «Судововишнянська міська лікарня».

Засновником (власником) обидвох ЗОЗ являється Судововишнянська міська рада.

З 65 лікарень, що діють на території Львівської області, до спроможної мережі включили 37, які діляться на надкластерні, кластерні і загальні. До спроможної мережі також увійшли медзаклади, що надають первинну медичну допомогу, в тому числі і КНП «Судововишняський ЦПМСД» Судововишнянської міської ради.

Також МОЗ наголошує, що медичні заклади, які не увійшли до спроможної мережі (а це - КНП «Судововишнянська міська лікарня»), продовжують функціонувати та матимуть право й надалі укладати контракти з НСЗУ. Розвиток таких медичних закладів здійснюватиметься власником лікарні – Судововишнянською міською радою.

КНП «Судововишнянська міська лікарня» не потрапила у спроможну мережу бо не має потужних спеціалізованих стаціонарних підрозділів. Погодьтесь, нашій лікарні не зрівнятись з лікарнею, для прикладу, м. Новояворівськ (Яворівського району) чи м. Городок (Львівського району)

Тому саме зараз час замислитись над тим, яку модель надання медичних послуг буде мати наш заклад охорони здоров’я. І вже на основі цієї моделі приймати рішення про подальшу реорганізацію закладу.

Використовуючи аналітичні панелі (Дашборди) Національної Служби Здоровʼя України можна провести детальний аналіз діяльності будь-якого ЗОЗ України.

Тож застосовуючи відкриті дані НСЗУ проаналізуємо діяльність наших комунальних ЗОЗ Судововишнянської територіальної громади.

КНП «Судововишнянський центр первинної медико-санітарної допомоги» - укладений договір про медичне обслуговування населення із НСЗУ за напрямом Первинна медична допомога. Сума договору 9 134 777 грн. на 2023 р.,

- кількість лікарів медзакладу становить 9 осіб із середніми показниками витрат на оплату праці (ВОП) 18762 грн;

- кількість середнього медперсоналу 17 осіб із середніми ВОП 11670 грн;

- кількість молодшого медперсоналу 3 особи із середніми ВОП 13972 грн;

- кількість інших працівників 7 осіб із середніми ВОП 19480 грн.

- кількість декларацій з пацієнтами – 11800. НСЗУ платить їм за актуальну кількість декларацій із пацієнтами.

КНП «Судововишнянська міська лікарня». Укладений договір про медичне обслуговування населення із НСЗУ за 7-ма пакетами медичних послуг:

1) Пакет №3 «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах». Вартість пакету – 3 514 273 грн.;

2) Пакет №4 «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Вартість пакету – 5 352 285 грн.;

3) Пакет №9 «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах». Вартість пакету - 6 774 797 грн.;

4) Пакет №24 «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям». Вартість пакету - 1 146 060 грн.;

5) Пакет №34 «Стоматологічна допомога дорослим та дітям». Вартість пакету - 221 520 грн.;

6) Пакет №35 «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Вартість пакету – 295 536 грн.;

7) Пакет №47 «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня». Вартість пакету – 85 545 грн.

Загальна сума за договорами з надавачем медичних послуг у розрізі пакетів становить 17 390 015 грн. Сума може корегуватись як на зростання так і на зниження протягом року при перегляді статистики НСЗУ.

Тепер розглянемо кількість працівників і витрати на їх оплату праці:

  • Кількість лікарів 22. Середні ВОП лікарів 11174 грн.
  • Кількість середнього медперсоналу 42. Середні ВОП – 12472 грн.
  • Кількість молодшого медперсоналу 20. Середні ВОП – 7154 грн.
  • Кількість інших працівників 8. Середні ВОП – 6035 грн.

Враховуючи те, що НСЗУ сплачує медичному закладу кошти в розрізі пакету за надані лікарями медичні послуги. Обсяг медичних послуг повинен відповідати певній специфікації. Відповідно до вимог Пакету №3 «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» є чіткі вимоги до спеціалістів та кількості фахівців, які працюють на посадах за місцем надання медичних послуг (лікарні):

  • щонайменше 4 особи лікар-хірург та/або лікар-ортопед-травматолог, та ін.., які працюють за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ.
  • Сестра медична – щонайменше 8 осіб.
  • Сестра медична операційна – щонайменше 4 особи.
  • Сестра медична – анестезист – щонайменше 4 особи.
  • Плюс до цього, у палаті інтенсивної терапії:
  • Лікар-анестезіолог – щонайменше 2 особи.

Більше того, особи із зазначеного переліку повинні працювати за основним місцем роботи в цьому ЗОЗ.

Як зазначалось вище, в Судововишнянській міській лікарні не має потужних спеціалізованих стаціонарних підрозділів які б могли здійснювати Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах. А тому НСЗУ припиняє здійснювати оплату медичних послуг спеціалізованої (вторинної) меддопомоги за пакетом №3.

Кошти завжди потребують зваженого та правильного підрахунку. Тому на підставі проведених розрахунків можна з впевненістю ствердити, для того щоб ЗОЗ мав можливість утримувати 22 особи медичних працівників потрібно проводити щонайменше 30 хірургічних операцій в місяць. На превеликий жаль Судововишнянська міська лікарня не проводить стільки операцій.

Отже, за відсутності фінансування від НСЗУ по даному пакету, за неможливості проведення великої кількості хірургічних операцій у цьому ЗОЗ та за неможливості утримування великої кількості медичних працівників прийнято управлінське рішення розвивати обсяг медичних послуг за Пакетом № 23 «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям».

Специфікація даного пакету №23 передбачає такі вимоги до спеціалістів та кількості фахівців, які працюють на посадах:

Лікар, який пройшов відповідну підготовку за напрямом «Паліативна допомога» - щонайменше 4 особи.

Сестра медична щонайменше 4 особи (цілодобовий пост).

Завдяки трансформації медичної галузі, українці отримали чіткий перелік медичних послуг та ліків, які держава гарантує безоплатно. Кабінет Міністрів України затверджує перелік пакетів медичної допомоги, які держава надає пацієнтам безоплатно через Програму медичних гарантій. Кожен заклад охорони здоров’я, який прагне працювати за Програмою медичних гарантій та надавати безоплатні послуги пацієнтам в межах того чи іншого пакету, укладає договір з Національною службою здоров’я. А НСЗУ відшкодовує лікарням кошти за надані пацієнтам медичні послуги.

Що ж це значить «на хлопський розум»? А значить це те, що лікарі та медичний персонал повинні заробити на свої зарплати самостійно, надаючи населенню безоплатні (в тому числі і платні) медичні послуги! А не просити кошти у засновника!!!

Засновник, в свою чергу, повинен здійснювати оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальних закладів охорони здоров’я та розвивати матеріально-технічну базу. Над чим останніми роками депутатський корпус та директор лікарні працюють.

Попри нелегкі часи вдалося закупити нові та сучасні рентген, УЗД та ШВЛ апарати,фетальний монітор, монітори пацієнта, інфузомати, дефібрилятор, готуються до відкриття нових кабінетів рентген та УЗД-діагностики, та ведуться ремонти приміщень для реанімаційного відділення, проведено капітальний ремонт господарським способом 2-х палат ветерана, завершено ремонт приміщення приймального покою, перенесено відділення лабораторії, ведуться ремонтні роботи денного стаціонару та поліклінічного відділення. Охайного вигляду здобув вестибюль лікарні.

Незабаром розпочнеться ремонт даху лікарні за кошти, що люб’язно надали колеги Новояворівської міської ради. Також до кінця поточного року має розпочатись ремонт харчоблоку.

P.s. Паліатив – це коли вже не вилікувати і не врятувати. Паліативним хворим не можна підбадьорливо сказати «одужуйте», бо вони не одужають. А хоспіс – це місце, де живуть такі люди.

Даний напрям медичних послуг має право на життя в нашій громаді та дозволить зберегти та розвинути послуги лікарні. А реконструйоване приміщення Маломокрянівської школи також може бути використане під хоспіс.

Тож працюймо, борімося, нам Бог помагає!

Завжди буде Україна! Слава ЗСУ! Слава Україні!

 

Автор: Зеновій ФОЛЬТОВИЧ, Судововишнянський міський голова