logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Тендерно-пікетна війна по-львівськи: бий чужих, щоб свої не боялись

28-09-2023 08:573617

Тендерно-пікетна війна по-львівськи: бий чужих, щоб свої не боялись
Фото: Святослав Літинський

Упродовж вересня поточного року в різних містах України на пікети, попри заборону проведення подібних заходів під час воєнного стану, почали виходити місцеві активісти. Вони протестують проти виділення з місцевих бюджетів коштів, які на думку пікетувальників жодним чином не посилюють обороноздатність держави в умовах російської агресії. Натомість закликають місцеву владу спрямувати гроші на потреби армії.

Зокрема, такі пікети відбулись в Тернополі, Одесі, Миколаєві, Києві, Броварах, а також кілька разів у Львові: тричі під Львівською обласною військовою адміністрацією та 27 вересня під стінами Львівської Ратуші.

Хоча повномасштабна війна в Україні триває вже більше півтора року, питання тендерних закупівель зацікавило активістів лише нещодавно. Дивним чином це збіглося з вимогою окремих західних політиків про проведення в Україні виборів, що в умовах воєнного стану прямо заборонене чинним вітчизняним законодавством. Але більшість провідних українських партій цей посил з-за кордону розбудив з летаргічного сну і змусив розпочати підготовку до виборів. Ну а як відомо з історичного досвіду, для перемоги на війні та на виборах усі методі допустимі.

У Львові промоутером пікетів за обмеження закупівель виступає відомий громадський активіст, доцент і ФОП Літинський Святослав Володимирович. На всяк випадок нагадаємо, що пан Святослав у 2015 році балотувався до Львівської міської ради від Блоку Петра Порошенка, а у 2020 році – йшов до Львівської обласної та міської рад під прапорами Української Галицької партії. Але обидва рази безуспішно.

Після однієї з акцій, що відбулась під будівлею Львівської облдержадміністрації, її керівництво звернулось до голів місцевих громад щодо обмеження непершочергових закупівель та доручило керівникам ОТГ проаналізувати оголошені закупівлі та ті, що ще планують здійснювати у 2023 році. До речі, за інформацією з відкритих джерел https://clarity-project.info/entity/00022562 згадана Львівська ОВА з початку року оголосила 46 тендерних закупівель на загальну суму 2 млн 224,7 тис. грн. Для порівняння, одне лише ЛКП ЛМР «Міський центр інформаційних технологій» провів та оголосив 733 закупівлі на

загальну суму 15,4 млн грн. Той же виконавчий комітет Львівської міської ради з січня провів та оголосив 83 тендерних закупівлі на суму 5 млн 867 тис. грн.

Разом з тим, згідно інформації сайту tvoemisto.tv від 25 вересня ц.р., на Львівщині з 18 по 22 вересня, оголосили десять великих тендерів на майже 200 млн грн. У матеріалі йдеться про тендери на ресурсі «Prozorro», ціна яких перевалює відмітку в 10 млн грн, зокрема:

1. «Реконструкція автомобільної дороги загального користування державного значення Т-14-25 Миколаїв-Городок-Жовква-Кам’янка-Бузька-Бібрка – Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області, вартість проєкту складає11 млн 583 тис. грн.

2. «Розроблення проектної документації по об’єкту «Будівництво автомобільної дороги загального користування державного значення М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська» – Рава-Руська міська рада, вартість проєкту складає 13 млн 200 тис. грн.

3. «Реконструкція системи гарячого водопостачання з встановленням реверсивних нагрівачів «повітря-вода» на котельні ЛМКП «Львівтеплоенерго» – ЛМКП «Львівтеплоенерго», вартість проєкту складає 22 млн 500 тис. грн.

4. «Ліквідація пошкоджень елементів конструкції покриття та плити проїзної частини моста з цементобетону з застосуванням базальтової фібри та базальтопластикової арматури на мостовий перехід км 13+691 автомобільної дороги загального користування державного значення Н-10 Стрий – Івано-Франківськ – Чернівці – Мамалига» – Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області, вартість проєкту складає 10 млн 381 тис. грн.

5. «Реконструкція хлораторної з влаштуванням електролізної на ВНС Винники» – ЛМКП «Львівводоканал», вартість проєкту складає 45 млн 751 тис. грн.

6. «Капітальний ремонт приміщень та сходових кліток гуртожитку Державного навчального закладу «Меденицький професійний ліцей» у смт. Меденичі Дрогобицького району» – Державний навчальний заклад «Меденицький професійний ліцей», вартість проєкту складає 21 млн 404 тис. грн.

7. «Роботи по об’єкту: «Нове будівництво багатофункціонального комплексу з житлом для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, вбудованим паркінгом, трансформаторною підстанцією та об’єктами інженерного забезпечення на вул. І. Миколайчука у м. Львові» – ЛМКП «Львівводоканал», вартість проєкту складає 17 млн 312 тис. грн.

8. «Платформа для системи постурографії» – Комунальне некомерційне підприємство «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги», вартість проєкту складає 12 млн 300 тис. грн.

9. «Ізольований саморятівник типу ШСС-1П, ШСС-1П KS або еквівалент» – ДП «Львіввугілля», вартість проєкту складає 21 млн 120 тис.

10. «Капітальний ремонт дороги по вул. Зелена у с. Оброшине Львівського району» – Оброшинська сільська рада, вартість проєкту складає 19 млн 773 тис.

Загальна сума закупівель за даний період становить 195 млн 324 тис. грн, а найбільше витрати планує Львівське МКП «Львівводоканал» (63 млн 63 тис. грн). А якщо брати усі закупівлі, що проводилися в області з початку року, то це мільярди і мільярди гривень. І доцільність витрачання коштів на багато з них можна дійсно піддати сумніву.

До прикладу, наведемо лише кілька оголошених закупівель на території Львівської міської територіальної громади за останні дні:

1. Будівництво спортивного залу СШЗ № 47 на вул. Галицькій 54 у м. Винники на суму 14 320 534 грн. Замовник: Управління освіти департаменту розвитку Львівської міської ради. 

2. Капітальний ремонт басейну ліцею ім. Пулюя на суму 22 089 037 грн. Замовник: Ліцей ім. Івана Пулюя. 

3. Реконструкція будівель спортивного комплексу «Юність» на вул. Болгарській 4 з лаштуванням споруди подвійного призначення – укриття, на суму 39 924 106 грн. Замовник: Львівське комунальне підприємство «Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького» . 

4. Капітальний ремонт спортивного майданчика у Ліцей «Гроно» Львівської міської ради на вул. Вигоди 27 (код ДК 021:2015: 45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація) на суму 13 930 178 грн. Замовник: Ліцей «Гроно» Львівської міської ради.

А окрім того, десятки мільйонів гривень з міського бюджету вже витрачені на покіс трави, малювання бордюрів, укладання плитки, тобто тих робіт, без яких місто могло б спокійно обійтися.

Тому не зрозуміло чому пікетувальники у Львові вимагають певних кроків з обмеження проведення неважливих тендерів лише від обласної військової адміністрації, частка якої складає лише уламок відсотка від усіх закупівель в області, а не йдуть під офіси тих установ та органів влади громад, які проводять тендери на десятки і сотні мільйонів гривень.

Позицію керівництва ЛОВА щодо перегляду усіх некритичних закупівель, яку висловив перший заступник голови військової адміністрації Андрій Годик, навіть перепостив на своїй сторінці у Фейсбуці активний учасник акцій Святослав Літинський: «….Врешті отримали ДУЖЕ позитивну інформацією, начальником ЛОВА ухвалено рішення переглянути всі некритичні тендери ЛОВА та подивитися на тендери громад та говорити з ними. Я думаю що це великий крок!!!». Хоча 2,2 млн грн на які облдержадміністрація цьогоріч витратила на тендерні закупівлі не йдуть у жодне порівняння з сотнями

мільйонів, які витрачає на тендерних закупівлях Львів та інші територіальні громади.

Тому будьмо об’єктивними: уся ця історія з пікетуванням ЛОВА, попри всі благі наміри пікетувальників, більше нагадує чиєсь політичне замовлення та розвідку боєм перед майбутніми виборами. А кому це вигідно розумний наш читач може сам зробити висновки.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news