logo
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

У ЛНУ ім. І. Франка презентували книгу Миколи Посівнича «Степан Бандера. Провідник історичної ідеї»

06-10-2023 15:461325

У ЛНУ ім. І. Франка презентували книгу Миколи Посівнича «Степан Бандера. Провідник історичної ідеї»

5 жовтня 2023 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація монографії доцента кафедри історичного краєзнавства історичного факультету Миколи Посівнича «Степан Бандера. Провідник історичної ідеї».

Захід відвідали представники академічної спільноти Університету, українські історики, місцева влада та усі охочі дізнатися більше про видання, повідомляє пресцентр університету.

Розпочав презентацію проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Львівського університету, професор кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Володимир Качмар. Він представив присутнім автора книги Миколу Посівнича, пригадавши основні віхи його професійного шляху. «Сьогодні автор книги зробив в Університеті справжнє свято, його праця «Степан Бандера. Провідник історичної ідеї» є надважливою не лише для нашого студентства, але й для кожного, хто прагне відкрити для себе щось нове у постаті Степана Бандери», – додав Володимир Качмар.

До автора книги й усіх присутніх звернувся Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. «Серед численних заходів, які відбуваються у Львівському університеті, сьогоднішня презентація книги має особливе значення, адже пов’язана з дослідженням історії України, національно-визвольним змаганням, відтворенням історичної пам’яті. Завдання Львівського національного університету імені Івана Франка – не лише здійснювати науково-освітню діяльність, але й дбати про виховання гідних громадян своєї держави. З початку повномасштабного вторгнення ми робимо все, аби переформатувати нашу діяльність на потреби Збройних сил та задля поступу України. У цьому контексті чин нашого науковця Миколи Посівнича, який досліджує українську національну ідею, заслуговує особливої уваги і подяки», – наголосив Володимир Мельник і додав, що «про постать Степана Бандери в контексті української ідеї найкраще свідчить риторика наших ворогів, які називають українців «бандерівцями»», тим самим роблячи нам велику послугу».

Присутніх привітав депутат Львівської обласної ради, директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета. «Мені надзвичайно приємно сьогодні завітати до своєї Alma Mater та взяти участь в презентації книги відомого українського історика, мого друга Миколи Посівнича. Видання «Степан Бандера. Провідник історичної ідеї» безперечно є надважливим в часі повномасштабної війни, коли українці змушені боротися, захищаючи власну ідентичність, ідеї свого народу. На мій погляд, постать Степана Бандери свого часу відіграла одну з вирішальних ролей для того, аби сформувати покоління патріотичних свідомих людей, які готові боронити рідну землю», – додав Святослав Шеремета.

Завідувач кафедри історичного краєзнавства історичного факультету Віктор Голубко, зауважив, що поява цієї книжки на полицях українських книгарень є дуже актуальною. «Степан Бандера залишається в тренді української політики як важливий символ. Саме такі символи є певними маяками, на які нація орієнтується у буремні часи. Степан Бандера в певному сенсі залишається живим політиком, адже продовжує впливати на життя України і сьогодні. Втім у цій книзі його зображено не лише як провідника Української Ідеї, але і як людину, яка мала свої особисті погляди, життєві плани, сім’ю, що є надзвичайно цінним для розуміння багатогранності видатної постаті», – підкреслив Віктор Голубко.

До присутніх звернувся доцент кафедри світової історії модерного часу Андрій Козицький, зауваживши, що життєпис Степана Бандери є недостатньо популяризованим як в українському середовищі, так і закордоном. «У мережі Інтернет за запитом «Степан Бандера біографія» відображається 26 600 покликань, але якщо шукати біографію Йосипа Сталіна російською мовою, то відповідних вебсторінок – понад 490 000. В рази більше сайтів містять інформацію про національних лідерів інших держав – Юзефа Пілсудського чи Джорджа Вашингтона. Навіть побіжний огляд інформації про Степана Бандеру на російських ресурсах дозволяє побачити, як багато штучно створених міфів штампує ворожа машина пропаганди. Сьогодні справжній Бандера відділений від його медійних образів, які поширюються у суспільстві, тож Миколі Романовичу я щиро дякую за його прекрасну книгу, яка хоч трохи збалансовує співвідношення правди і неправди про Бандеру у Мережі. Зичу автору подальших успіхів!» – зазначив Андрій Козицький.

Надалі до обговорення книги мав змогу приєднатися кожен охочий, тож під час дискусії прозвучали як позитивні враження про працю від українських істориків, так і пропозиції подальшої популяризації постаті Степана Бандери поза межами України шляхом потенційного перекладу книги англійською та польською мовами. Врешті усі присутні зійшлися на побажанні Миколі Посівничу продовжувати свої дослідження життєпису Провідника Української Ідеї.

На завершення учасникам заходу подякував і сам автор книги. Микола Посівнич зазначив, що спонсорами книги стали воїни третьої ОШБр, які сказали, що така праця буде дуже цінною для них. «Переді мною стояло завдання продемонструвати, що Степан Бандера був справді готовим присвятити своє життя постійному вдосконаленню та боротьбі за національну ідею, розповісти читачам про його справжні погляди, переконання, думки і плани. Його постать стала образом, який роками атакували з різних сторін для того, аби дискредитувати саму суть Української Ідеї. Насправді нам дуже бракує українських джерел достовірної інформації про Степана Бандеру, який є феноменом українського суспільства, особистістю, яка йшла шляхом перемоги і вела за собою інших», – підкреслив Микола Посівнич.

Загалом видання «Степан Бандера. Провідник історичної ідеї» є найновішим і найповнішим на сьогодні дослідженням життя Степана Бандери. Книжка базується на численних документах і свідченнях, а також спогадах самого Бандери. Містить багато ілюстративних матеріалів, зокрема медіадодаток із фото, відео й навіть записом голосу Провідника. Видання орієнтоване на широке кола читачів – усіх, хто, опираючись на достовірні факти та занурившись у життєву атмосферу покоління, яке виборювало незалежність України в середині ХХ століття, прагне сформувати власне ставлення до його героїв.

Leopolis.news