logo
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів виступить на закритті «Контрастів» з особливою програмою

06-10-2023 19:501290

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів виступить на закритті «Контрастів» з особливою програмою

8 жовтня у Львівській національній філармонії імені Мирослава Скорика відбудеться закриття 29 Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти».

 

Про це повідомили у Львівській національній філармонії.

Останній вечір фестивалю символічно обʼєднає на одній сцені Академічний симфонічний оркестр INSO-Lviv, який з перших років свого існування став незмінним учасником «Контрастів». Диригуватиме оркестром Вінсент Козловський без якого, на правду, вже тяжко уявити фестиваль, а солюватиме – знана інтерпретаторка сучасної альтової музики Катерина Супрун, жага до постійної роботи, вдосконалення, творчості якої пульсує разом з «Контрастами».  

Підзаголовком цьогорічного фестивалю стало слово «Pulsus».  Як звучатиме пульс «Контрастів» та що чекати від закриття розповіли у Філармонії: 

«Пульс «Контрастів» – це синергія биття сердець Концертного залу імені Станіслава Людкевича: усіх композиторів, твори яких прозвучали в програмах. Солістів, чиї інтерпретації виходили за межі слова «виконання». Оркестрів, під егідою яких формувались шедеври».

У пропонованій програмі поєднаються уже традиційні, магічні «Фанфари», спеціально створені Вінсентом Козловським для улюбленого фестивалю, а також твори українських знаних митців — Світлани Азарової та Олександра Щетинського, що звучатимуть у Львові вперше. Окрему сторінку події становитиме видатний Концерт для альта з оркестром Кшиштофа Пендерецького. Цей композитор писав музику «не нотами, а звуками» — так розширюючи палітру виразових засобів інструмента, польський митець створював глибоке емоційне сприйняття музики, планував незабутній момент зближення з тонкою атмосферою мистецтва для слухачів.

«Концерт для альта з оркестром Кшиштофа Пендерецького резонує з нашим станом зараз. Пендерецький будує його на концепції боротьби героя і навколишнього світу, в музиці це виглядає як протистояння альта і оркестру. У концерті сплелися трагічне світовідчуття, скорбота та емоційна глибина музичної розповіді. 

На мою думку, емоційна складова твору багато в чому збігається з почуттями українців зараз – це трагічні новини, моральне спустошення, але, всупереч всьому, це боротьба і віра в краще майбутнє», – розповіла солістка Катерина Супрун.

Детальніше про подію.

Календар «Контрастів 29»