logo
03/05
2 ...

Коломойського залишили під вартою з можливої застави 3,9 млрд грн

06-10-2023 17:25737

Коломойського залишили під вартою з можливої застави 3,9 млрд грн
Фото: Суспільне

Київський апеляційний суд не задовольнив скаргу адвокатів бізнесмена Ігоря Коломойського на скасування застави у 3,9 мільярдів гривень.

На початку судового засідання адвокати бізнесмена звернулися до суду з клопотанням, аби їхній підзахисному дозволили перебувати поряд з адвокатами, а не в скляному боксі. Суд це клопотання задовольнив, повідомляє «Суспільне».

Натомість суддя поінформувала, що громадянство Ігоря Коломойського було припинено від 17 липня 2022 року. Бізнесмен відповів, що міграційна служба про це його не повідомляла. Натомість він визнав, що має паспорти Кіпру та Ізраїлю.

Прокурори заявили, що у Коломойського окрім внутрішнього паспорта громадянина Ізраїлю є і закордонний. Про це свідчать документи посольства Ізраїлю в Україні.

За словами прокурорів, якщо суд пом'якшить Коломойському запобіжний захід, який не передбачатиме тримання під вартою, є ризики його переховування від слідства на території Кіпру та Ізраїлю.

«Якщо сторона обвинувачення звернеться з відповідним запитом по міжнародну правову допомогу до вказаних країн для видачі Ігоря Валерійовича, то Європейська конвенція про допомогу в кримінальних справах містить застереження щодо Республіки Кіпр, в якій говориться, що уряд Республіки Кіпр залишає за собою право відмовити у передачі своїх громадян. Існує реальний ризик того, що Ігор Валерійович, перебуваючи на території даної країни, не буде виданий взагалі для кримінального переслідування на території України», – наголосив прокурор. Апеляційний суд розглядає скаргу адвокатів Коломойського на розмір застави

Натомість адвокати бізнесмена наполягають, що їхній підзахисний не має наміру переховувати від слідства впливати на свідків чи перешкоджати слідству.

«З 2015 року він перебуває в Україні і нікуди не виїздив, має міцні соціальні зв'язки, дружина поруч перебуває, має активну громадянську позицію в допомозі нашим Збройним силам. Тому казати, що людина буде перешкоджати, якимось чином схиляти слідство на свою сторону, на мою думку, є недоречним. Ми зацікавлені в тому, щоб не перешкоджати, сприяти, з'являтись», — зазначив адвокат Коломойського Олександр Лисак.

Як повідомляли, 2 вересня  фактичному власнику великої фінансово-промислової групи Ігору Коломойському повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу.

Шевченківський районний суд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб з альтернативою застави в 509 мільйонів гривень. Він відмовився сплачувати заставу, адвокати готують апеляцію.

7 вересня Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи повідомили про ще одну підозру: заволодіння 9,2 млрд грн «Приватбанку».

Ще одну підозру оголосили 15 вересня.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news