logo
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

У Самборі до 90-річчя Голодомору відкрили проект МАРІЯ (ФОТО)

14-10-2023 15:181630

У Самборі до 90-річчя Голодомору відкрили проект МАРІЯ (ФОТО)
Фото: автора

Вчора, 13 жовтня, у Самбірському історико-етногафічному музеї «Бойківщина» урочисто відкрито проект «Марія», автором якого є знана канадська художниця українського походження Леся Марущак. Він, за визначенням Національного музею Голодомору, став найвідомішою в світі виставкою про пам’ять жертв комуністичного Голодомору в Україні 1932-33 років.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Авторка свій проект назвала на честь Марії Ф. з Вінниччини. Юною дівчинкою вона відчула і бачила жахи Голодомору, через який загинула її сім’я, а вона вижила. Більшість років вона провела в Канаді – померла цьогоріч, лише кілька місяців не доживши до 100-річного ювілею.

Тому образ Марії уособлює пам’ять мільйонів людей, її історія – відображена в багатьох спогадах.  А сам проект - емоційна та раціональна реакція авторки на злочин, сформована за розповідями тих, хто пережив страшний Голодомор та який цивілізовані країни світу визнали і продовжують визнавати геноцидом проти українців.

Ось чому заступниця міського голови Самбора Галина Кроляк, заступник голови Самбірської районної військової адміністрації Віктор Турик на відкритті проекту «Марія» порівнювали його із сьогоденням, війною, яку червона московія часів диктатора путіна веде проти незалежної і миролюбної України, прагнучи всілякими жорстокими методами поставити наш народ на коліна, покорити його. Але російський окупант отримує гідну відсіч, зазнаючи великих втрат у живій силі, техніці.

На знак поваги до художниці представниця міської ради та директорка музею Ольга Білас відзначили талант і важливість проекту «Марія» Лесі Марущак, оскільки незабаром в Україні вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору, Подяками.

Метою проекту є збереження пам’яті про мільйонні жертви Голодомору.

«Ми точно не знаємо, скільки українців загинуло від геноциду, але хочемо максимально зібрати дані про кожного», – сказала в режимі онлайнзв’язку авторка Леся Марущак.

Експозиція представлена архівними фотографіями з серій «COUNTING», «TRANSFIGURATION» та «ERASURE», що передають історію та страждання мільйонів людей під час Голодомору.  А ключовим образом є дівчинки 9-10 років. Вона зображена у різних авторських інтерпретаціях. Це і є Марія.

Деякі елементи експозиції напівпрозорі. Саме такими, за уявленням авторки, стають люди, які страждають від голоду.

«Той, хто не був голодним, не розуміє, що голод вбиває пам’ять», – це лише одна з цитат до ілюстрацій.

Під кожним експонатом – чиясь історія. Більшість із них не можуть залишити байдужим глядача. Цей проект демонструвався у девʼятьох країнах світу, а книга за його мотивами потрапила до шортлиста Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю.  «Марія» також отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві (2019).

Всеукраїнський тур «МАРІЯ» здійснюється за фінансової підтримки Світового Конґресу Українців. Проект уперше побачили восени 2020 у Національному музеї Голодомору-геноциду в Києві. Потім демонструвався у Львові, Харкові, Вінниці та інших містах.

У Самбірському історико-етнографічному музеї «Бойківщина» виставка експонуватиметься до 13 листопада 2023 року.

У рамках проекту «Марія» в музеї «Бойківщина» відбудуться інші заходи, у тому числі для дітей.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news