logo
02/05
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

Лис в гостях у Лева: мандрівний тур літературного подкасту «ПереФарбований Лис» розпочався у Львові

17-10-2023 16:001840

Лис в гостях у Лева: мандрівний тур літературного подкасту «ПереФарбований Лис» розпочався у Львові

Одного дня освітянка Валентина і психологиня Марія, обмірковуючи ідеєю осмисленого читання і спільного обговорення книжок, задумалися: «А що як поглянути з такої ж точки зору на класичну українську літературу – ту, яку пропонували нам усім читати у школі?..»

Обговорювали, обмірковувавали – і вирішили фіксувати власні досвід та спостереження в аудіоформаті. Так народився подкаст переосмислення літератури «ПереФарбований Лис» майже 100 випусків якого вже доступні усім бажаючим. Логічним розвитком цієї затії стали літературні ігри – інноваційний та цікавий спосіб зацікавити людей літературою та заохотити їх до вивчення творів українських класиків.


«Ідея навкололітературних ігор оригінальна – ми не зустрічали нічого подібного. Виявилося, що гра – прекрасний спосіб заглиблення у культуру. Бо гра – це стан, коли можна спостерігати за різними ситуаціями, змінювати реакції і приміряти ролі інших персонажів, щоб зрозуміти їхню мотивацію. У грі можна виходити за власні рамки і пробувати нове», - каже Марія Діденко, психологиня й співаторка подкасту «ПереФарбований Лис».

Цього року
він виграв у конкурсі культурно-мистецьких проєктів від Українського інститут книги, спрямованих на організацію і проведення заходів з  промоції читання, у категорії «Створення тренду читання як дозвілля, читання для навчання». Згідно із грантом, Валентина і Марія реалізують мандрівну студію навкололітературних ігор. Перша зустріч відбулася 14 жовтня у Львові.   

«Розпочалося усе якнайкраще – Львів зустрів нас сонечком і теплом, тож перше, що ми зробили, зняли верхній одяг», - розповідає Валентина Мержиєвська, освітянка, співзасновниця школи «БеркоШко», авторка підручників з математики й ряду безкоштовних освітніх ініціатив https://linktr.ee/valency.rethink - «Далі на нас чекав ефір на «Радіо «Перше» https://radiopershe.com/online - ведучий Ростислав Ваврів одразу зрозумів суть і поговорити вийшло змістовно й глибоко – про сенс наших «лисячих ігор», про подкаст, взагалі навіщо ми це робимо. Але схоже, розмова була настільки заряджена, що за мить до ефіру зникла електрика )) Утім, поломку полагодили, ми завершили ефір і поїхали у МолоДвіж Центр https://linktr.ee/molodvizhcenter  на зустріч із нашими гравцями. Із дев’ятьма гостями і однією журналісткою ми творили «Мафію» - гру за мотивами «Хіба ревуть воли, як ясла повні» Панаса Мирного. Цікаво, що пограти прийшла не лише молодь, охоча до ігор, а й вчительки літератури – я особисто була рада зустріти викладачку-переселенку з Мелітополя, яка колись була в Дніпрі на моєму освітньому семінарі, а зараз зацікавилася вже цією літературною подією. «Педагогічний склад» трохи тримав нас в тонусі – адже ці люди знають тексти краще, за нас! )) Але врешті решт це стало однією з родзинок зустрічі – вони згадували вирази, цитати, що додавало виразності й глибини. Неймовірно цікавою була рефлексія після гри. Одна з гравчинь за персонажа взяла Остапа Хруща, який видавав себе за Івана Вареника – і по завершенню гри виголосила промову про право людини змінити своє життя, залишивши позаду те, що обтяжує й гнітить. А по завершенню нашої душевної літературної зустрічі ми відсвяткували початок мандрівного туру «ПереФарбованого Лиса» келихом вина і вечерею в одному з ресторанів Львова, потім, у світлі ліхтарів, доїхали до вокзалу, звідки відправилися далі – наступного дня на нас чекали «лисячі ігри» у Тернополі», - розповідає Валентина.

Попереду івенти у Вінниці, Кропивницькому, Харкові, Полтаві та Івано-Франківську.
Книголюби, доєднуйтеся! Створення тренду на читання як дозвілля та читання для навчання є справою важливою, цікавою – і завжди доречною.

Марина Ніколайчук, для Leopolis.news