logo
02/05
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

У Бродах ушанували чергову річницю від дня смерті культурно-релігійного діяча ХХ сторіччя отця Михайла Осадци

25-10-2023 21:461221

У Бродах ушанували чергову річницю від дня смерті культурно-релігійного діяча ХХ сторіччя отця Михайла Осадци
Фото: Михайла Шишки

У середу, 25 жовтня, у місті Броди відбувся духовний вечір пам’яті, приурочений до 82-ої річниці від дня смерті катехита, композитора, професора Бродівської гімназії 30-их років минулого сторіччя, засновника і диригента місцевого хору «Боян» отця Михайла Осадци, який відійшов у засвіти в 1941 році. 

Розпочався пам’ятний захід із розповіді про діяльність та життєвий шлях отця Михайла Осадци, яку виголосила історикиня Надія Чернишова-Іщук. Вона детально розповіла учасникам заходу, яким, образно кажучи, невгамовним був Осадца у своїй діяльності щодо українізації мешканців Брідського краю, про його патріотичну любов до України, про його мистецький талант тощо. 

Потім відбулася поминальна панахида за отцем Михайлом Осадцою, яку відслужили місцеві священники УГКЦ о. Роман Біль й о. Тарас Загоруйко.

У завершальній частині духовного вечора прозвучали релігійні півневі композиції «Тебе, Бога, хвалимо» та «Боже, Великий, Єдиний…»  у виконанні церковного хору імені отця Михайла Осадца церкви Воздвиження Чесного Животворящого Хреста Господнього міста Броди, регенткою якого є Галина Гаврилюк.

Також під час духовного вечора окремі бродівчани із числа інтелігенції міста й представники місцевої влади поклали квіти до бюста о. Михайлу Осадці та запалили свічки пам’яті. 

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news