logo
02/05
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

У Львові можна переглянути унікальну виставку графічної спадщини видатного українського митця Олекси Сміх-Шатківського (ФОТО)

28-10-2023 12:55946

У Львові можна переглянути унікальну виставку графічної спадщини видатного українського митця Олекси Сміх-Шатківського (ФОТО)
Фото: Вікторія Шатковська

У Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові триває виставка графічної спадщини видатного українського митця Олекси Сміх-Шатківського.

 

 

 

Експозиція присвячена пошануванню 115-ї  річниці уродин видатного українського митця та має на меті ширше розкрити глядачеві його маловідому графічну творчу спадщину, повідомили Leopolis.news організатори виставки.   

У експозиції - графічні твори художника з родинного архіву, виконані упродовж життя у різні часові періоди: від перших студій до кінця земного та творчого шляху.

«Митець з ранніх літ і впродовж усього життя творив у дусі часу, тож в  його творах  легко прочитується тогочасна довколишня атмосфера. Окремі твори О. Сміх-Шатківського  присвячені тематиці тогочасної війни тепер сприймаються глядачем особливо чуттєво - крізь призму власних пережитих емоцій і страхів. Проте основним наскрізним мотивом його творчості залишається любов до життя, до людей, до світу», – зазначила кураторка, арт-менеджерка та мисткиня Вікторія Шатковська.

Переважна більшість представлених графічних творів уперше демонструється для широкого кола глядачів і згодом доповнить нове розширене видання альбому графіки митця. 

Довідково

Видатний живописець, графік, педагог, сценограф Олекса Сміх-Шатківський родом з Почаєва (1908). Здобувши освіту у Варшавській академії красних мистецтв (1931-1939), більшу частину свого життя прожив у Львові (1946-1979). Роботи митця є у приватних та музейних колекціях в Україні та за кордоном.

Leopolis.news