logo
27/04
26/04
2 ...

Туристичний проєкт Стрілківської ТГ «Бойко Мандри» пропонує новий маршрут – схрон під церквою

09-11-2023 21:331285

Туристичний проєкт Стрілківської ТГ «Бойко Мандри» пропонує новий маршрут – схрон під церквою

Святиня бойківського краю, якою є дерев’яна церква св. Архистратига Михаїла с. Плоске Стрілківської ТГ Самбірського району, відзначила своє 120-річчя.

З нагоди такого ювілею 8 листопада, коли вперше за новим церковним календарем святкували  Михаїла, відбулася  Архиєрейська Свята Літургія. Богослужіння очолив єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Григорій Комар. Йому співслужили декан Старосамбірський о. .Михайло Николин, адміністратор храму о. Роман Гром та інші. Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Завершилося ювілейне свято водосвяттям, обходом навколо храму, мируванням.

Але церква у Плоскому унікальна не лише архітектурою, ювілейною датою свого народження. Особливість її у тім, що вздовж центрального куполу, глибоко вкопана під ним,  знаходиться криївка. Вона тутешнім повстанцям слугувала надійним схроном. У ній борці за волю України в роки радянської окупації переховувалися від небезпек – чисельних облав, які проводили енкаведисти.

Коли стало можливим, був відкритий доступ до криївки. У ній знайшли патрони та уцілілі касети ручних кулеметів із залишками у них куль. На стінах схрону збереглися цікаві написи та підписи, які свідчили, що це церковне підземелля використовувалося як надійний тимчасовий прихисток і захист від окупантів. Побачили тут інші сліди минулих гіркотних днів українців.

Відтак для зародженого у Стрілківській ТГ нового туристичного проекту «Бойко Мандри» ця цікава локація є першою на шляху для тих, хто прагне відкривати для себе Прикарпаття, хоче досліджувати його сиву історію.  

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото Стрілківської ТГ