logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Розвиток професійної освіти – ключ до справедливої трансформації вугільної економіки Червоноградського району

16-11-2023 17:422395

Розвиток професійної освіти – ключ до справедливої трансформації вугільної економіки Червоноградського району

Створення нової економіки, яка б дозволила розвиватись Червоноградському району у разі закриття шахт, неможливе без формування якісно іншого людського капіталу. І це виклик для освіти, насамперед професійної, яка має готувати спеціалістів та фахівців для нових професій сучасної економіки.                

Саме про це йшлося під час наради робочої групи з розробки Плану справедливої трансформації Червоноградського вугільного мікрорегіону, яка відбулась 14 листопада у Червонограді. Її співорганізаторами виступили департамент освіти і науки Львівської ОДА та німецьке агентство з розвитку GIZ.

Представництво на нараді було дуже широким за принципом «усі зацікавлені сторони».

Справедлива трансформація – це модель розвитку регіону, що передбачає гідне життя та достатній заробіток усім мешканцям, в тому числі працівникам, на яких вплине процес відмови від викопного палива (ліквідація виробничих потужностей, закриття вугледобувних підприємств тощо).

Кабінет Міністрів України вже схвалив Концепцію Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року. Відтак, Міністерство розвитку громад і територій має розробити Національну програму справедливої трансформації вугільних регіонів.

Тим часом GIZ Ukraine на доручення Уряду Німеччини реалізує проєкт «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України». 23 березня цього року Львівщина стала пілотною областю для цього проєкту.

Задля реалізації цього проєкту під час наради керівники Червоноградського професійного гірничо-будівельного ліцею та Вищого професійного училища №11 м. Червонограда підписали угоди про співпрацю й партнерство з GIZ.

З боку агентства підпис поставила директор проєкту Еліз Віж’є. За її словами, всі пункти угод обовязково будуть виконані.

Також Еліз Віж’є поділилась враженнями від відвідин  Червоноградського гірничо-будівельного ліцею. Вона відзначила, що ліцей отримує велику підтримку від Львівської обласної адміністрації, департаменту освіти та місцевої влади.

Еліз Віж’є закликала усіх зацікавлених долучатись до діяльності робочих груп, створених у рамках проєкту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України».  

Відтак, директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска  зосередив увагу на тому, що коли ми говоримо про такі масштабні транформаційні проєкти, як торкнуться життя десятків тисяч людей, то слід мати на увазі «важливість КУЛЬТУРИ для творення нової країни, важливість середовища, способів спілкування, обміну ідеями: «Було приємно почути те, що співрозмовники розуміють, чому ми у Стратегії розвитку освіти визначили одну з цілей освіти Львівщини, як осереддя культури!».

Також Олег Паска подякував уряду Німеччини «за фінансування важливих для України проєктів з розвитку професійної освіти, її модернізації».

Під час наради відбулась панельна дискусія на тему трансформація крізь призму освіту.   

Зокрема, начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти департаменту освіти і науки ЛОВА Іван Пикус підкреслив: «Проєкт впроваджують в контексті відмови від видобутку вугілля та припинення вугільних шахт з поетапним переходом на альтернативні джерела енергії та перенавчанням працівників і незайнятого населення. На цьому етапі роль закладів освіти є вкрай важливою. У Червоноградському районі функціонує 5 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які забезпечують навчання 2000 здобувачів освіти. Ми чітко розуміємо, що такий людський ресурс вкрай необхідний для належного функціонування підприємств і установ на місцях» 

За його словами, серед нових викликів постало перенавчання дорослого та незайнятого населення. Зокрема на базі Червоноградського гірничо-будівельного ліцею проліцензовано нову професію «Електромонтер з ремонту і обслуговування сонячних електроустановок» та очікується відкриття НПЦ «Альтернативної енергетики» коштом обласного бюджету та GIZ.  

Водночас базі ВПУ 11 м.Червонограда триває процедура ліцензування нової професії «оператор дистанційно-керованих апаратів» і також завершується створення навчально-практичного центру «Оператор дронів». 

Своєю чергою під час дискусії керівники 5 професійно-технічних освітніх закладів Червоноградського району розповіли про свою діяльність  та свій професійно-освітній потенціал. 

Зокрема, Наталія Карташова, директорка Сокальського професійного ліцею зазначила: «Однозначно, після сьогоднішнього дня Стратегія розвитку ДПТНЗ Сокальський професійний ліцей буде переглянута з подальшими її змінами. У процесі аналізу виступів спікерів, знайшла для себе відповіді на запитання, над якими ми ламаємо голову упродовж декількох тижнів».

Окрім того, у дискусії взяли участь керівники відділів освіти районної адміністрації, міської ради Червонограда, територіальних громад.  

Регіональна координаторка проєкту GIZ Ukraine Галина Литвин підсумувала:  «Почули бачення регіональної влади про невідривність процесів економічного розвитку і трансформації освіти; надихнулися вказівками та кращими практиками від Tech StartUp School; по новому відкрили для себе освітні пропозиції закладів середньої та профтехосвіти району; формалізували співпрацю і окреслили подальші напрямки взаємодії з Червоноградський професійний гірничо-будівельний ліцей та Вищим професійним училищем Червонограда».

Довідково:

Проєкт від GIZ «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України» включає 6 основних напрямів: діалог щодо структурних змін; нормативна-правова база справедливої трансформації; пілотні проєкти/підтримка регіональних та локальних інституцій у вугільних регіонах; механізм фінансування/фонд структурних змін; комунікаційна стратегія для вугільної трансформації; підтримка зеленого відновлення; модернізація української енергетичної системи. 

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Україну за дорученням Федерального уряду Німеччини на шляху демократичних перетворень з 1993 року. Станом на 31.12.2019 року 352 національних і 52 іноземних фахівців, а також 6 радників з розвитку представляють GIZ в Україні. Крім того, 7 інтегрованих експертів працюють безпосередньо в українських органах управління, торгово-промислових палатах, університетах та неурядових організаціях. З 2009 року GIZ має представництво в Києві (GIZ Бюро в Україні). 

Віктор Шаповал