logo
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Вперше в Україні: сучасна опера для дітей та дорослих Корновіча відбудеться в Львівській філармонії

24-11-2023 15:22700

Вперше в Україні: сучасна опера для дітей та дорослих Корновіча відбудеться в Львівській філармонії

Вперше в Україні прозвучить опера відомого польського композитора Єжи Корновіча, перекладена українською мовою! Це унікальний проєкт-співпраця двох національних філармоній: прем’єрні постановки пройдуть 8 та 10 грудня у Національній філармонії України (Київ) та Львівській національній філармонії імені Мирослава Скорика.

Про це повідомили у філармонії.

Опера «Родинний альбом» написана для сопрано, контратенора, струнного оркестру та відеопроєкції у 2023 році. Вона перекладена українською ексклюзивно для проєкту. Автор лібрето — Міхал Русінек, переклад — Тетяна Коротун.

У основі опери глибока історія для дітей, батьків, бабусь і дідусів, що відкриває справжню цінність родинного минулого кожного з нас на широкому історичному тлі та в сучасних реаліях, а також навчає пізнавати життя й творити любов довкола себе.

Серед виконавців відомі молоді музиканти та визнаний колектив: Анастасія Поважна, сопрано, Станіслав Цема, контратенор, Національний ансамбль солістів «Київська камерата», Наталія Стець, диригентка та Марина Рижова, режисерка 

Квитки на львівську прем’єру: https://soldout.ua/booking/1367-rodynnyj-albom 

Єжи Корновіч, композитор: «Дитинство - це час, коли ми перебуваємо одразу в кількох світах - можливо, найменше в реальному, бо не маємо про нього жодного уявлення. Можливо, це й добре. Дитяче сприйняття паралельних реальностей якось римується зі знанням дорослого світу - ми згодні, що нас оточує багатство форм і неоднозначних відчуттів. Ми плаваємо в підвішеному стані різноманітних законів і відхилень від них, а також відчуттів, які постійно нас дивують. Ні дитинство, ні дорослість не є простором щастя, а простором захоплення і здивування. I жадібності до постійного пізнання себе і реальності. Читаючи альбом, герої відкривають для себе родинне минуле, яке також є універсальною історією».

Міхал Русінек, автор лібрето: «Було вирішено на кілька тижнів побути дитиною і писати вірші, які досить вільно базуються на біографіях членів моєї сім'ї, а Єжи Корновіч написав до них прекрасну музику. Мені здається, що я маю досить пересічних предків. Але я також переконаний, що навіть на навіть на дуже звичайну сім'ю можна подивитися з незвичайної перспективи: в кожному з нас є дивацтво, в кожному з нас є пригода, в кожному з нас є анекдот, який можна розповісти».

Марина Рижова, режисерка: «Ця опера для мене - тепла сімейна кінострічка, ностальгія по дитинству, де життя, сповнене надій, мрій і віри в найкраще, - ще попереду. Так важливо - не забути в дорослому житті те, що було важливо для тебе-дитини! А якщо забуваєш, то сімейний альбом завжди допоможе згадати».

Leopolis.news