logo
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Оголосили переможця Букерівської премії 2023 року

27-11-2023 12:12991

Оголосили переможця Букерівської премії 2023 року
Фото: thebookerprizes.com

Лауреатом Букерівської премії 2023 року стала книга «Пісня пророка» (Prophet Song) ірландського письменника Пола Лінча.

Про це йдеться на сайті премії, пише «Суспільне».

Твір розповідає про мати чотирьох дітей, яка намагається врятувати свою сімʼю, коли Ірландія «сповзає до тоталітаризму».

Голова журі Есі Едуґян зазначила, що «Пісня пророка» відображає соціальні та політичні тривоги сьогодення, розкриваючи трагічну долю жінки на тлі змін у її країні. Вона наголосила, що історія викликає почуття «неспокою та клаустрофобії».

««Пророча пісня» розповідає про спроби однієї жінки врятувати свою сім’ю в антиутопічній Ірландії, яка все далі й далі сповзає до авторитарного правління. Це разючий, часом ніжний роман, який не забувається швидко... Книга має одну з найбільш запаморочливих кінцівок, які вам коли-небудь траплялися, вона живе в пам’яті ще довго після того, як ви її прочитаєте», — прокоментували книгу інші члени журі.

Пол Лінч зазначив, що у своєму творі рефлексує про події у Сирії, проблеми біженців та пасивні дії Заходу. Він спробував занурити читача в ці теми, аби той почувався часткою сучасного хаосу та проблем західних демократій.

«Я намагався зазирнути в сучасний хаос. Заворушення у західних демократіях. Проблема Сирії — імплозія всієї нації, масштаби кризи біженців та байдужість Заходу... Мені хотілося занурити читача в цю тему настільки, щоб до кінця книги він не просто знав, а відчув цю проблему на собі», — наголосив автор.

Букерівську премію вручають у Великій Британії з 1969 року. Спочатку формується довгий список з 20-25 книг, потім — короткий з шести. Пізніше оголошують переможця оголошують у жовтні, який отримує 50 тисяч фунтів стерлінгів, а інші п'ять фіналістів — по 2500.

Пол Лінч став п'ятим ірландським письменником, який став лауреатом Букерівської премії. За це йому вручили 50 тисяч фунтів нагороди на урочистій церемонії у Лондоні.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news