logo
26/04
2 ...

На Львівщині відреставрували дерев’яну церкву, якій майже 300 років (ФОТО)

28-12-2023 09:13771

На Львівщині відреставрували дерев’яну церкву, якій майже 300 років (ФОТО)
Фото: Львівська ОВА

В селі Заболотці, що на Львівщині, завершили реставрацію дерев’яної церкви Собору Пресвятої Богородиці. З такої нагоди сьогодні, 27 грудня, відбулася святкова літургія та освячення храму. Спільна молитва під проводом владики Петра Лози об’єднала всіх, кому не байдужа доля історико-архітектурної культурної спадщини. 

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Відновлювали храм спільними зусиллями Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА та Заболотцівська сільська рада.

«На жаль, у час повномасштабної війни, ціллю для ворога є абсолютно усі здобутки українців – культурні та духовні, зокрема. Церква у Заболотцях є пам’яткою національного значення, яка звели майже три століття тому. На її ліку не одна війна і зараз цей храм стає святинею, де місцеві жителі молитимуться за мир в Україні та якнайшвидшу перемогу», - зазначив заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

Реставраційні роботи проводили у 2021 та 2023 роках в межах обласної програми «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки».      

«Цьогоріч вдалося завершити основні види реставраційних робіт на храмі. Тут відновили дерев’яні конструкції піддашшя, замінили непридатні частини зрубних стін, відновили зовнішню стіну ризниці, покрили дахи ґонтом, провели вогнезахисну та інсектицидну обробку деревини, влаштували блискавкозахист. Це ті роботи, які запобігають руйнуванню святині і забезпечують її захист. Тому сьогодні можемо говорити про те, що після років пустки у церкві відновлюються богослужіння», – коментує директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

Головним архітектором проєкту реставрації церкви Собору Пресвятої Богородиці став Сергій Піньковський. Роботи здійснила підрядна організація ТОВ «Креативна фабрика ВІКТОРІЯ». 

Загальний обсяг фінансування реставраційних робіт у 2021 та 2023 роках склав 6 млн 860 тис. грн: 6 млн 460 тис. — обласний бюджет, 400 тис. — співфінансування з місцевого бюджету Заболотівської сільської ради.  

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА дякує всім, хто долучився до реставрації святині, і всім, кому не байдужа доля пам’яток культурної спадщини.

Довідково:

Церкву Собору Пресвятої Богородиці збудували 1746 року на місці давнішої, спаленої татарами у 1648 році. У 1867 році дах церкви вкрили оцинкованим залізом, а в інтер'єрі з'явилися розписи, оновлені у 1933 році майстром Іваном Сахно. 1961 року (за іншими даними — у 1964) церкву закрили для богослужінь, і вивезли з неї низку церковних реліквій, зокрема унікальне рукописне Євангеліє XIII століття. Знову відкрили церкву лише 1989 року. У 2015 пам’ятку обстежили і прийняли рішення розпочати першочергові протиаварійні роботи, щоб зупинити її руйнування.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news