logo
26/04
2 ...

Пропагандисти рф поширюють фейк про роботу «чорних трансплантологів» на Львівщині

02-01-2024 15:592655

Пропагандисти рф поширюють фейк про роботу «чорних трансплантологів» на Львівщині
Фото: ілюстративне

Російські пропагандисти повернулись до улюбленої теми – «чорної трансплантології». З посиланням на «західні медіа» вони стверджували, що нібито неподалік Львова відбирали українських бійців, поранених на Донбасі, і відправляли їх до Німеччини – там, мовляв, у них незаконно вилучали органи та продавали їх. Спростування фейку від аналітиків фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Російські пропагандисти посилаються на видання The Nation і заявляють, нібито поранених українських військових відправляють до шпиталю в німецькому місті Ландштуль. Там працівники американської Групи глобальної хірургічної та медичної підтримки (GSMSG) начебто під приводом «лікування» незаконно вилучають органи у поранених військових. Про це розповів один із «працівників» GSMSG на своєму ютуб-каналі. За роботу трансплантологом його начебто навіть нагородив Володимир Зеленський.

«Чорні трансплантологи» на Львівщині: деталі фейку 

Група глобальної хірургічної та медичної підтримки не вилучає органи в українських поранених бійців для їхнього подальшого продажу. Немає жодних офіційних підтверджень діяльності «чорних трансплантологів» на базі Групи. Це черговий російський фейк із дискредитації України, заявляють аналітики VoxCheck, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» спростовують російську пропаганду про медицину.  

На початку відео «ексспівробітник» GSMSG каже, що нібито працював там трансплантологом із 2015 року. Насправді організація надає медичну допомогу цивільним у зонах конфліктів або місцях стихійних лих. Це може бути як первинна медична допомога, так і спеціалізована, як-от нейрохірургія. 

У своєму відео «ексспівробітник» організації не називає свого імені, бо хоче лишитися «анонімним». Далі розповідає про неофіційний проект у Джибуті, де він та інші члени організації «незаконно вилучали» органи в цивільних і військових у критичних станах. 

У 2022 році чоловік начебто поїхав працювати над схожим проектом у Львівську область. За його словами, за рік роботи «чорним трансплантологом» йому заплатили $840 тисяч. Зокрема чоловік займався пошуком донорів для вилучення органів. І, звичайно ж, він повторює кремлівський наратив про те, що «органи призначалися для військових НАТО». Дедалі більше у своєму відео «ексспівробітник» переходить до дискредитації вищого керівництва України. Він звинувачує Володимира Зеленського в керуванні процесом «чорних трансплантологів» та заявляє, що отримав «почесну грамоту» від Президента України. 

Скриншот із відео нібито «ексспівробітника» Групи глобальної хірургічної та медичної підтримки

Чому це — фейк? 

1.    Грамота «За заслуги перед українським народом». Насправді її видає Верховна Рада, а не президент. Дизайн офіційної грамоти відрізняється від тієї, яку показує чоловік. До того ж на грамоті зверху має бути надпис самої Верховної Ради.

 

Приклад грамоти «За заслуги перед українським народом». Джерело: фейсбук-сторінка Олександра Хоруженка

2.    Ютуб для просування пропаганди. «Ексспівробітник» американської організації зареєстрував свій ютуб-канал лише 22 листопада 2023 року, а відео про трансплантацію органів – єдине на його каналі. Це свідчить про те, що канал створили спеціально для поширення фейків.  

3.    Офіційна позиція. VoxCheck звернулися до GSMSG з приводу зазначеного відео. Аналітикам відповіли, що це очевидна російська пропаганда, а такий співробітник у них ніколи не працював.

 

Відповідь Групи глобальної хірургічної та медичної підтримки на запит VoxCheck

 Упродовж повномасштабного вторгнення співробітники GSMSG навчають українських медиків тактичної медицини та хірургічної допомоги пораненим. Проте організація немає нічого спільного із вилученням органів в українських військових. Також аналітики не знайшли підтверджень, що GSMSG лікувала поранених військових у Німеччині. 

Раніше міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомляв, що поранених українських військових лікують у багатьох країнах Європи. Однак є певні обмеження. На лікування за кордон відправляють пацієнтів із травмами, яким потрібна високоспеціалізована допомога після важких поранень. На сторінці правозахисного центру «Принцип» можна детальніше прочитати алгоритм подачі документів для лікування військового за кордоном. 

Джерело: правозахисний центр «Принцип»

Пропагандисти вкотре повертаються до теми «чорної трансплантології» в Україні, говорить керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко. 

«Наратив про «чорних трансплантологів» викликає бурхливі емоції та обговорення як серед росіян, так і серед українців. Саме це і потрібно пропагандистам. Мета — дискредитувати українську владу та повторити наратив про те, що Україна лишень маріонетка в руках Заходу і її треба рятувати. Аби не вестися на подібні маніпуляції, слід ігнорувати російські та проросійські соцмережі та не поширювати пропагандистські наративи серед знайомих», — говорить Сліпченко.

Світлана Сліпченко, керівниця VoxCheck