logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

Продаж 4 га під Львовом за 60 тис. грн погодили з третьої спроби

05-01-2024 19:05795

Продаж 4 га під Львовом за 60 тис. грн погодили з третьої спроби

Депутати Сокільницької сільради голосують за викуп чотирьох гектарів Володимиром Здзебою 61,7 тис. грн (скриншот YouTube).

Про це пише ngl.media.

Сокільницька сільська рада дозволила місцевому жителю Володимиру Здзебі викупити у власність земельну ділянку площею у чотири гектари за 61,7 тис. грн. Раніше NGL.media підрахували, що реальна вартість цієї ділянки, розташованої біля львівського аеропорту, вища у сотні разів.

Це вже третя спроба Сокільницької сільради укласти відповідну угоду з Володимиром Здзебою. Дві попередні, через увагу журналістів і громадськості, виявились невдалими. Цього разу Здзеба озброївся рішенням Львівського окружного адміністративного суду, який зобов’язав Сокільницьку сільську раду невідкладно завершити розгляд його заяви про надання дозволу на викуп земельної ділянки.

Формально земельна ділянка площею у чотири гектари перебуває у постійному користуванні Володимира Здзеби, який зараз працює водієм у місцевому фельдшерсько-акушерському пункті, ще з 1993 року, коли він отримав пай після розвалу місцевого колгоспу. Майже 30 років ця земля не використовувалася за сільськогосподарським призначенням, але на початку 2023 року Володимир Здзеба заснував фермерське господарство «Дубівко» і звернувся із заявою до сільради про намір викупити цю землю. Тоді він пояснював NGL.media, що вирішив приватизувати свій пай, хоч ще не вирішив, що саме там вирощуватиме.

Згідно з чинним законодавством, громадяни, яким належить право постійного користування земельною ділянкою, можуть викупити її за вартістю нормативної грошової оцінки. Сокільницька сільрада оцінила чотири гектари у передмісті Львова у 61,7 тис. грн, тобто у 154,27 грн/сотка, що навіть нижче середньої нормативної грошової оцінки ріллі на Львівщині – 214,92 грн/сотка. Депутати сільради погодилися з такою оцінкою і у серпні 2023 року проголосували за продаж земельної ділянки.

Втім, мізерна вартість продажу привернула увагу NGL.media і збурила місцевих жителів, тож за кілька днів сільський голова Тарас Сулимко наклав вето на рішення сільради – саме через «зауваження щодо вартості» – і розпорядився скликати через тиждень позачергову сесію з цього приводу.

Але через тиждень позачергове засідання сільради так і не вдалося зібрати через відсутність кворуму. Втім, і у наступних п’яти засіданнях питання викупу тієї ділянки не розглядали. NGL.media намагалися з’ясувати її подальшу долю, однак Сокільницька сільрада впродовж чотирьох місяців ігнорувала запити та численні дзвінки.

Володимир Здзеба виявився кмітливішим і у жовтні 2023-го подав позов до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність сільради і зобов’язати її вчинити необхідні дії. Він відмовився розповісти NGL.media хто рекомендував і допомагав йому діяти через суд.

Львівський апеляційний суд розглянув справу за спрощеною процедурою – без повідомлення сторін та судового засідання – і у грудні 2023 року частково задовольнив позов Володимира Здзеби, зобов’язавши сільраду розглянути його питання на найближчому засіданні.

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

Таке засідання відбулося 19 грудня. Перед голосуванням питання про продаж ділянки сільський голова Тарас Сулимко запевнив депутатів, що 61,7 тис. грн за 4 га – адекватна ціна, просто неадекватно сприймається. «Після того, як наклав вето, я замовив ще раз оцінку цієї землі і вона була до копійки така сама, яка була надана [попереднього разу]. Видно, що закон так регламентує, – заявив Сулимко. – Суд заставив, відповідно, голосуєте».

Долучився до пояснень депутатам і секретар сільради Володимир Святий. «Там є чотири гектари [у користуванні Здзеби], а скільки там таких по 4 гектари фермерських господарств? Приблизно 40 гектарів. Всі собі задурно зробили, одна людина, яка шофером робила, 8 класів освіти – не могла зробити. От і все», – сказав Володимир Святий.

Після таких запевнень депутати майже одностайно, за винятком одного, погодилися продати чотири гектари за ціною 154,27 грн/сотка.

Варто нагадати, що ринкова вартість землі у Сокільниках у сотні разів вища, що зумовлено близькістю до Львова і активною забудовою. Залежно від розташування ділянки с/г-призначення тут продають по 10001850 доларів/сотка, трапляються оголошення і по 5000 доларів/сотка. Тобто, виходячи з мінімальної ринкової ціни, реальна вартість чотирьох гектарів становитиме не менше 15 млн грн.