logo
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

Завершився фестиваль «BACH CONTEMPORARY»

11-01-2024 19:291243

Завершився фестиваль «BACH CONTEMPORARY»
Фото: Львівська національна філармонія ім. М. Скорика

З 3 по 8 січня у філармонії пройшов перший цьогорічний фестиваль органної та камерної музики «Bach Contemporary». Цьогоріч фестиваль представив публіці 8 різноманітних концертів обʼєднаних генієм Баха.

Про це повідомили у Львівській національній філармонії.

Так фестиваль розпочала «Преамбула. Бахіана». У виконанні плеяди сучасних львівських органістів Олени Мацелюх, Ольги Стрілецької, Марка Новаковича, піаніста Віталія Дворового та скрипальки Марти Гереги прозвучали різностильові композиції самого Баха, та, без перебільшення, найпопулярніший твір всіх часів та епох — «Пори року» Антоніо Вівальді. 

Традиційне Відкриття фестивалю з оркестровими творами композитора відбулось на наступний день, 4 січня. Вишукана та віртуозна програма від одного з провідних колективів філармонії – Академічного камерного оркестру «Віртуозів Львова» та знаних львівських солістів відкрила завісу найзагадковішої епохи — бароко та її генія – Йоганна Себастьяна Баха.

Третій вечір фестивалю «Пісні кохання» був присвячений музиці великого шанувальника Баха – Йоганнеса Брамса. У виконанні молодих та яскравих львівських солістів прозвучали перлини лірики композитора – «Пісні кохання» та Вальси для фортепіано в чотири руки. Виконання солістів подарувало публіці приємні враження, адже їх інтерпретація стала виявом високої майстерності.

Вплив величної музики Баха на наступні покоління композиторів оригінальною програмою доводів дует піаністів в складі Христини Бенюк та Віталія Дворового на концерті «Крізь час та епохи». У виконанні піаністів прозвучали ансамблі композиторів від барокової Німеччини до сучасної Франції.

Пʼятий вечір фестивалю зосередив увагу публіки на суто Органній музиці Йоганна Себастьяна Баха. У виконанні харківського органіста Станіслава Калініна прозвучав одразу весь Різдвяний цикл хоральних прелюдій з «Органної книжечки» композитора, а преамбулою до програми стала Пастораль фа-мажор. 

В передостанній день «Bach Contemporary» слухачі мали змогу насолодитись теплим тембром Іспанської класичної гітари. У виконанні постійного учасника фестивалю, одного з кращих українських гітаристів Андрія Остапенка прозвучали різноманітні твори для класичної іспанської гітари: від старовинних бальних танців до запальних танго та  скерцо! А незабутні художні асоціації з ними створила художниця Ольга Куц.

Одна з найочікуваніших програм «Між зорями» також прозвучала на фестивалі у виконанні солістів та органу. Поціновувачі кіномузики та просто охочі почути виконання знаних композицій з фільмів та шоу цього вечора відчули велич «Гри престолів», разом з музикою спустились у катакомби «Привида опери», насолоджувались містичністю гармоній «Ангелів і демонів» та космічним звучанням органу в саундтреці до «Інтерстеллару».

Фінальною подією «Bach Contemporary» став концерт Закриття фестивалю, на якому слухачі знову занурились в оркестрову музику Йоганна Себастьяна Баха та Антоніо Вівальді. Їх інструментальні концерти прозвучали у виконанні Академічного камерного оркестру «Віртуозів Львова», яким впродовж фестивалю диригував гість міста – головний диригент Черкаської філармонії Олександр Дяченко. Останній концерт обʼєднав також рекордну кількість солістів, оскільки на одній сцені були майже всі солісти цьогорічного фестивалю. 

Саме так на думку організаторів музика величного барокового поліфоніста огортає всі наступні стилі та епохи. Бо в кожному з наступних творів можна почути відголос здобутків Баха.  

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news