logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

Проєкція великої європейської війни | Дайджест

18-01-2024 17:16763

Проєкція великої європейської війни | Дайджест

За останні місяці одразу декілька авторитетних видань і посадовців ЄС заявило про необхідність підготовки європейських країн до війни з Росією. Той факт, що Євросоюз нарешті почав усвідомлювати, що відбувається, зумовлює для України дві новини: добру й погану. /matrix-info.com, Валерій Майданюк, політолог/

Прорив до Калінінграда?

За даними німецького видання Bild, бундесвер готується до гібридної російської атаки на країни східного флангу НАТО в лютому цього року. У “секретному” документі Міноборони Німеччини, який чомусь злили пресі, описується ймовірний сценарій початку війни між НАТО та РФ. Частиною стратегії російської агресії є додаткова мобілізація 200 тисяч осіб і весняний наступ в Україні, який, згідно із задумом у Кремлі, мав би до червня відкинути українську армію.

У липні 2024 року росіяни почнуть здійснювати кібератаки та застосовувати інші форми гібридної війни в країнах Балтії, а закінчиться це бойовими зіткненнями на кордоні, які Росія використає як привід для початку масштабних військових навчань на своїй території та в Білорусі. Восени 2024-го Москва наростить ракетні озброєння в Калінінградській області, а в грудні того ж року може інспірувати штучний “прикордонний конфлікт” і “заворушення із численними жертвами” в районі Сувалківського коридору, на території, що з’єднує Литву з Польщею і водночас відокремлює російську Калінінградську область від Білорусі. У російській воєнній пропаганді цей клаптик землі завдовжки менш як 100 км тримає в “натівській блокаді” Калінінградську область й має бути розірваний російською армією в слушний момент.

У листопаді-грудні 2024 року, коли США можуть залишитися без лідера впродовж кількох тижнів під час міжвладдя, Москва за підтримки Білорусі може вторгнутися на територію НАТО за сценарієм інтервенції в Україну у 2014-му. Зокрема, здійснити прорив гібридних військ через литовську частину Сувалківського коридору як найслабшу ланку Альянсу. Тоді НАТО буде змушене перекинути на східний фланг 300 000 військових, що, за твердженнями “секретного” документа призведе до неминучого початку війни влітку 2025 року.

Цей документ не був би вартим такої уваги, якби не його відповідність заявам міністрів оборони інших країн Альянсу. У грудні 2023 року очільник Міноборони Німеччини Борис Пісторіус закликав Європу готуватися до війни з Росією, яка, за його прогнозами, може відбутися приблизно через 5–8 років. Того ж місяця подібне заявив і головнокомандувач Збройних сил Нідерландів Мартін Вайнен. 

Проте не варто й відкидати, що це може бути формою налаштування західних суспільств та урядів на допомогу Україні. Західний обиватель, який почав забувати про російсько-українську війну, раціонально вирішить, що краще добре профінансувати Україну, аніж перебиратися зі свого офісу в окоп. І хоча директор Центру передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій Яніс Сартс пізніше наголосив, що опублікований Bild сценарій є “навчальним”, це не скасовує його потенційної реалізації. Згадаймо Україну в січні 2022 року.

 Чи війна неминуча?

Європа пізно усвідомила, що Гітлеру 1938 року були потрібні не лише чехословацькі Судети з їхніми пріснопам’ятними німецькомовними. До нинішніх європейських чиновників потроху доходить, що новий Гітлер XXI століття інфікований не меншими імперськими амбіціями.

У Кремлі аж скрегочуть зубами, спостерігаючи за потоками військової допомоги Україні із Заходу. А російські пропагандисти на державних телеканалах уже неодноразово говорили про необхідність ударити по “шляхах мілітаризації” України безпосередньо на території Польщі та інших країн Альянсу. Лукашенко навіть згадував про головний хаб військових постачань Україні — польський Жешув, у який погрожував послати рейдом “вагнерівців”. У міру наростання труднощів росіян на фронті зростатиме і спокуса ударити по шляхах постачання. 

До того ж ніщо так не заохочує росіян, як слабкість. Ефективність ППО Польщі чи Румунії вже всі бачили, як і їхню реакцію на сьому чи восьму ракету в повітряному просторі НАТО. А про збитий росіянами над Чорним морем американський безпілотник MQ-9 Reaper у Вашингтоні вже забули. Крім того, блокаду українського кордону польськими та румунськими “товаришами” Путін може сприйняти як наявність міцної “п’ятої колони”, на яку “російський брат” зможе покластися. У відповідь на посилення мілітаризації Калінінградської області країни НАТО оточать цей окупований росіянами шматок Пруссії своїми військами, а росіяни волатимуть про підготовку нападу на РФ і діятимуть превентивно.

Можливо, Путіну не раціонально розпорошувати сили, що не здатні перемогти Україну, на нові загарбницькі війни проти членів Альянсу. Але й Гітлер, не здобувши перемоги на заході, розпочав війну на сході. Японія в 1941 році, не перемігши в Китаї, напала на США. Диктатори часто діють нераціонально, ігнорують економічні втрати від своїх агресивних кампаній, керуються амбіціями, імперіалізмом чи історичним месіанством, яке для них вище за раціональні аргументи.

Україна у європейській війні

Якщо Москва розпочне другий фронт проти країн Заходу, це, з одного боку, буде певним полегшенням для України. Зараз уся увага російської армії націлена на нас, а тоді буде розподілена на інші напрямки, з обов’язковим відтягуванням частини боєздатних, досвідчених військ з України. З іншого  — кількість західної військової допомоги також зменшиться, адже зброя спрямується на потреби європейських союзників.

Водночас у разі великої європейської війни наявність України на східному фланзі НАТО створила б геостратегічну конфігурацію, за якої російська анексія Балтії та прорив через Литву до Калінінграда не зможе відбутися через потужну протидію ЗСУ. Якщо Путін та Лукашенко завдадуть удару по Сувалківському коридору через Білорусь, то за 300 км від їхнього тилу перебуватимуть ЗСУ. Саме тому Україна в НАТО — це гарантія того, що жителі мирних міст Литви й Польщі не гинутимуть під російськими танками, поки з Канади, Португалії та Іспанії тижнями прибуватиме підкріплення. Комплексне забезпечення України зброєю і західними добровольцями — це інвестиція в безпеку Європи, що перетворить потенційний план Сувалківського прориву російських військ через Литву та Польщу на божевільний план, самовбивчий навіть для генералів Шойгу.

Якщо Путін дійсно вирішить напасти на Європу, це буде однією з найоптимістичніших новин для України. Коли Росія з населенням 143 млн і ВВП 1,7 трлн оголосить війну Євросоюзу з населенням 800 млн і вдесятеро більшим ВВП (і це ще навіть без врахування США), українські рожеві мрії про пам’ятник Бандері в Москві та українську Кубань і Білгородщину втіляться в реальність. Якщо Китай за цих умов проявить стриманість, російського ведмедя усиплять і розділять на святі перемоги демократії.

Та якщо Пекін вирішить обміняти Сибір на Тайвань, на всій планеті  розгорнуться лінії жорстоких фронтів. І в цій війні Захід не матиме явної переваги в ресурсах і населенні. В Азії воюватимуть Китай, КНДР і далекосхідні війська РФ проти США, Японії, Індії, Австралії, Південної Кореї, Тайваню та їхніх союзників. А Східна Європа на роки покриється окопами та руїнами.

matrix-info.com, Валерій Майданюк, політолог