logo
23/04
20/04
15/04
11/04
08/04
04/04
02/04
29/03
24/03
18/03
16/03
14/03
2 ...

Кулеба закликав міністрів країн ЄС надати Україні більше зброї та конфіскувати активи рф

22-01-2024 16:30579

Кулеба закликав міністрів країн ЄС надати Україні більше зброї та конфіскувати активи рф
Фото: МЗС України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на швидкі кроки вже у першій половині 2024 року задля практичного відкриття переговорів про вступ до ЄС, зокрема схвалення переговорної рамки та проведення першої міжурядової конференції, а також закликає ЄС збільшити постачання зброї, затвердити довгострокову програму підтримки, конфіскувати активи рф і перервати постачання до росії критичних компонентів.

Про це Кулеба сказав під час виступу на першій у цьому році Раді міністрів закордонних справ ЄС, інформує МЗС.

Міністр звернув увагу міністрів країн ЄС на ескалацію повітряного терору росії та закликав їх збільшити та прискорити військову підтримку нашої держави.

«Зміцнення ППО залишається пріоритетом. «Патріоти», «NASAMS», IRIS-T та SAMP-T – це абревіатури, які рятують цілі міста та тисячі людських життів. Закликаю також прискорити постачання артилерійських снарядів, дронів усіх типів і далекобійних ракет із радіусом у 300+ кілометрів. Чим більше снарядів, тим менші втрати; чим довший радіус, тим коротшою буде війна», – заявив Кулеба.

Глава МЗС нагадав про потребу створення спільного простору європейських оборонних індустрій та європейського оборонного хабу в Україні.

Міністр окремо підкреслив важливість схвалення 1 лютого Європейською Радою програми довгострокового фінансування України у розмірі 50 мільярдів євро.

«Це фінансування важливе для фінансової стабільності, функціонування державних інституцій та економіки України на тлі російської агресії. Його схвалення буде найкращою інвестицією в безпеку Європи», – наголосив він.

Кулеба зауважив, що росія досі має змогу отримувати деякі технології та обладнання, включно з чіпами та мікросхемами, які використовує для виробництва зброї.

«Необхідна заборона на постачання товарів подвійного призначення та низки цивільних товарів, які росія використовує для виробництва зброї. Ваші країни мають одні з найкращих фінансових розвідок світу, які здатні виявити та заблокувати відповідні бізнес-схеми», – зазначив міністр.

Дмитро Кулеба висловив сподівання щодо швидкого затвердження наступного пакету санкцій проти росії, а також успішного проведення роботи із пошуку механізмів використання заморожених активів росії для відновлення України.

“Всі заблоковані російські активи мають бути використані для компенсації наслідків російської агресії, оборони та відновлення України. Шляхи втілення цього рішення можуть та мають бути знайдені ЄС спільно з “Групою семи”. Для цього є всі міжнародно-правові підстави. Росія визнана агресором у низці резолюцій Генасамблеї ООН, а отже несе відповідальність за компенсацію завданої шкоди. Немає більш справедливого рішення, ніж зробити це із використанням заморожених російських активів”, – зауважив глава МЗС.

Звертаючись до європейських колег у 105-ту річницю проголошення Акту Злуки, Кулеба підкреслив, що сьогодні цей день має подвійне значення єдності українського народу та єдності України та Європи.

Leopolis.news