logo
01/05
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
2 ...

Археологи розповідають про нові знахідки на місці фонтана «Кульбаба» у Львові (ФОТО)

05-07-2019 15:531103

Археологи розповідають про нові знахідки на місці фонтана «Кульбаба» у Львові (ФОТО)

Археологи продовжують працювати на місці реконструкції фонтана «Кульбаба» на площі Галицькій у Львові.

Про їхні знахідки повідомляють на сторінці НДЦ «Рятівна археологічна служба» у Facebook.

Зазначено, що одне з основних відкриттів – форма костелу Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-ми роками. За словами археолога Юрія Лукомського, фундаменти будівлі виявилися незвичної для Львова восьмигранної форми, хоча на міських картах його позначали схематично у вигляді квадрата. Археологам також вдалося частково розкрити огорожу костелу.

«Серед цікавих знахідок не лише мури костелу. Поки що найдавніші артефакти, які вдалось виявити на ділянці, – уламки кераміки, що датуються ХІІІ ст. – часом першої писемної згадки про Львів! До найраніших знахідок, що датуються XIV ст., також відносимо металеві цвяхи, перстень і монету часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ», – йдеться в повідомленні.

Серед знахідок, які ще потребують ретельнішого дослідження, – два фрагменти дерев’яного мощення. Археологи припускають, що це може бути частина давньої дороги, що вела у місто.

«Окрім того, на ділянці, в межах території костелу, вже знайшли рештки близько 10 осіб. Частина поховань – у правильному анатомічному положенні, в дерев’яних трунах. Деякі орієнтовані на схід, що може свідчити, що це поховання священиків», – зазначають у НДЦ «Рятівна археологічна служба».

Leopolis.news